Erkeklerde İdrar Yanması Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Erkeklerde İdrar Yanması Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde İdrar Yanması

Erkeklerde idrar yanması, sıklıkla idrar yolu enfeksiyonlarıyla ilişkilidir. Bu durum, idrar yolu tıkanıklıkları, böbrek taşları, prostat büyümesi veya idrar sondası kullanımı gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonu geliştiğinde, enfeksiyonun hangi organda meydana geldiği ve hangi antibiyotiğin etkili olduğu belirlenmelidir. Hekimler, prostatın enfekte olmasını engellemek amacıyla kadınlardan daha uzun süreli antibiyotik kullanımı önerebilirler.

Prostat İltihabı ve Tedavi Zorlukları

Prostat iltihabı, kronik bakteriyel prostatit, tedavisi kolay olmayan bir durumdur. Bu hastalarda antibiyotiklerin iltihaplı prostat dokusuna ulaşması zordur. Bu nedenle, bu tür hastalara dikkatle seçilmiş antibiyotiklerle uzun süreli tedavi önerilmektedir. Yaşlı erkek hastalarda meydana gelen idrar yolu enfeksiyonları çoğunlukla akut bakteriyel prostatit ile ilişkilidir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu çok sık rastlanan ve genellikle kadınları etkileyen bir rahatsızlıktır. Ağrılı ve rahatsızlık verici olabilir, ancak çoğu kez, spontan iyileşme veya hekimin belirleyeceği bir antibiyotik tedavisi ile birkaç gün içinde geçer. Bu durum bazen çocuklarda da görülebilir ve basit bir idrar testi ile hızlıca teşhis edilebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının başlıca sebebi bakterilerdir. Normalde vücut tarafından hızla atılan zararlı bakteriler, bazen vücudun savunma sistemini aşarak enfeksiyona yol açar. İdrar yolu dediğimizde, böbrekler, idrar kanalları, mesane ve üretra yani idrarın atıldığı kanalı (idrar borusu) kapsar. İdrarın vücutta oluşup dışarı atıldığı tüm bu bölgeler, üst ve alt idrar yolu olarak ikiye ayrılır. İdrar yolu enfeksiyonları genellikle bakteriler ve mikroplar nedeniyle ortaya çıkar. Bu mikroplar arasında en bilineni, insan dışkısında bulunan 'E. Coli' isimli bakteridir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Sebepleri Nelerdir?

Bakteriler:

Birçok idrar yolu enfeksiyonu, sindirim sisteminde yaşayan bakterilerden kaynaklanır. Bu bakteriler, idrarın dışarı atıldığı üretraya ulaştığında enfeksiyon ortaya çıkabilir. Bakterilerin idrar yoluna anüs yoluyla geçtiği düşünülmektedir. Tuvalet temizliği sırasında tuvalet kağıdının önce anüse, ardından genital bölgeye değdiğinde, dışkıdaki bakteriler üretraya ilerleyebilir. Bu durumda, idrarın mesaneden vücut dışına atıldığı kanalda, idrarın biriktiği mesanede, mesaneden böbreklere uzanan idrar kanallarında veya böbreklerde enfeksiyon ortaya gelebilir. Kadınlarda üretra daha kısa ve anüse daha yakın olduğundan, idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülür. Bakterilerin anüsten üretraya erişmesi ve oradan mesaneye geçmesi kadınlarda daha kolaydır.

Genital Hijyen:

Doğru bir tuvalet temizliği enfeksiyon riskini azaltacaktır. Tuvalete çıktıktan sonra tuvalet kağıdını arkadan öne değil, önden arkaya doğru kullanarak tuvalet temizliği yapılmalıdır. Bu şekilde dışkıdaki mikropların idrar yollarına ilerlemesi önlenebilir. Ayrıca genital bölgenin tuvalet dışında da temiz tutulması çok önemlidir. Sadece su ile temizlik değil, sabun veya parfüm kullanmak da doğru değildir. Bu, faydalı bakterileri öldürebilir. Temiz, pamuklu iç çamaşırları giymek ve sentetik iç çamaşırlardan kaçınmak enfeksiyonları önleyecektir.

Böbrek Taşları:

İdrar yolunun tıkanması idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir. Bu tıkanmanın başlıca nedenlerinden biri de böbrek taşları olabilir. Böbrek taşları, bakterilerin üreyip çoğalacağı bir ortam sağlar. Bebeklerde ve küçük çocuklarda da bu duruma rastlanabilir.

Mesanenin Tam Boşalmaması:

Mesaneyi tamamen boşaltmanızı engelleyen bir durum varsa ve idrar mesanede gereğinden fazla kalıyorsa, bu durumda enfeksiyona neden olan bakterilerin artması da kolaylaşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni