Gebelikte İdrar Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?
11 Temmuz 2024

Gebelikte İdrar Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Gebelikte İdrar Testi

Hemen hemen her anne adayının yaşadığı hamilelik durumunu öğrenmek için yapılan ilk testlerden biri idrar testidir. Ancak, idrar testleri her zaman kesin sonuç vermeyebilir. En doğru gebelik testi, kan testi olarak kabul edilir. Gebelik, erkekten alınan spermin kadının yumurtalığından atılan yumurta hücresini döllediği andan itibaren başlar. Bu süreçte bebek, 8. haftanın sonuna kadar embriyo, 8. haftadan doğuma kadar ise fetus olarak adlandırılır. Gebelik ilerledikçe kanda giderek artan β-HCG hormonu, belli bir eşiği aştıktan sonra idrar testinde de çıkmaya başlar ve idrarda gebelik testinin pozitif sonuç vermesini sağlar. İdrar testleri, ilişkiden hemen sonraki günlerde kesinlikle sonuç vermez. Doğru sonuç alabilmek için genellikle adet gecikmesi yaşandıktan sonra, gecikmenin ilk gününden itibaren test yapılmalıdır.

İdrar Testinin Çalışma Prensibi

Gebelikte idrar testi, gebeliğe bağlı olarak oluşan HCG hormonunun anne kanından idrara geçmesi sonucu idrarda saptanması olayına dayanır. Gebelik, yumurtlama zamanına yakın günlerde girilen ilişki sonucu oluşur. Yumurtlama gününe yakın gerçekleşmiş bir ilişkiyle gebelik oluşmuş olsa bile, bu gebeliğin rahime kadar ilerlemesi ve rahime yerleşmesi 6 - 10 gün kadar sürer. Rahime yerleştikten sonra gebelikten salgılanan HCG hormonu anne kanına geçer. Hatta gebelik rahime yerleştikten sonra bu hormonun anne kanına ve oradan da annenin idrarına geçmesi de birkaç gün sürebilir. Bu nedenle, yumurtlama zamanına yakın girilen bir ilişkiden sonra gebelik oluşursa, bu gebeliğe bağlı salgılanan HCG hormonunun annenin idrarına geçmesi için neredeyse 15 gün kadar zaman geçmesi gerekmektedir. Bu da bir sonraki adet dönemine denk gelir. Yani, gebelik oluşmuşsa, buna bağlı olarak adet gecikecektir. Bu yüzden, gebelik şüphesi olan bir ilişkiden sonra idrar testi, adet gecikmesinden sonra yapılmalıdır. İlk testte gebelik çıkmazsa, güvenilirliği artırmak için 1 hafta sonra test tekrar yapılmalıdır. Bu şekilde, ilk testte %90 olan test güvenilirliği, ikinci testte %95'lere kadar çıkar ve doğru sonucu verir.

Test Sonuçlarının Güvenilirliği

İdrar testlerinin pozitif göstermesi, negatif göstermesine göre daha güvenilir kabul edilir. Ancak, her türlü adet gecikmesinde test neyi gösterirse göstersin, doktora başvurulmalıdır. Çünkü test gebelik gösterse bile, bu normal bir gebelik olmayabilir; dış gebelik de olabilir. Test gebelik yok gösterse bile, fark edilmeden gebelik meydana gelebilir. Bu nedenle, adet gecikmesi durumunda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Gebelikte İdrar Testi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Testin güvenilirliği için sabah ilk idrarı kullanmak önemlidir.
  • Testin talimatlarına uygun şekilde yapılması gerekmektedir.
  • Test sonucu negatif çıksa bile, adet gecikmesi devam ediyorsa birkaç gün sonra test tekrarlanmalıdır.
  • Şüpheli durumlarda mutlaka kan testi yapılmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.

Sonuç

Gebelikte idrar testi, gebelik şüphesi olan durumlarda ilk başvurulan yöntemlerden biridir. Ancak, kesin sonuç için adet gecikmesini beklemek ve gerektiğinde kan testi yapmak önemlidir. İdrar testi pozitif veya negatif sonuç verse bile, mutlaka bir uzmana danışılmalı ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediğinden emin olunmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

türkan

23 Nisan 2024 Salı

adet günüm 13gün geçti test yaptırdım yok diyo kan testide yok diyo ne yapmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Türkan,

Bu durumda adet düzensizliğinin birçok farklı nedeni olabilir. Stres, hormon dengesizlikleri, kilo değişiklikleri veya diğer sağlık sorunları bu duruma yol açabilir. Kesin nedeni öğrenebilmek için bir kadın doğum uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim. Doktorunuz gerekli testleri yaparak size en doğru bilgiyi ve tedavi önerilerini sunacaktır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Ayşe

Birkaç gün bekleyip tekrar idrar testi yapabilirsin aksi halde jinekologa gözükmelisin

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrarda Eritrosit Neden Olur?

İdrarda Eritrosit Neden Olur?

Haber Bülteni