Çoçuklarda İdrar Kaçırması Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Çoçuklarda İdrar Kaçırması Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda İdrar Kaçırması

Çocuklarda idrar kaçırma, alerjiden sonra en sık görülen sorunlardan biridir. Uyku sırasında idrar kaçıran çocukların yaklaşık %15'inde, bu durumun sonucunda içe kapanıklık, utanma duygusu, aşağılık kompleksi, özgüven eksikliği, depresyon ve davranış bozuklukları gibi psikolojik sorunlar gelişebilir.

İdrar kaçırma problemi erkek çocuklarda, kız çocuklarına oranla iki kat daha fazladır. Çocuklarda idrar kaçırmanın sebepleri genetik olabilir. Eğer anne baba belli bir yaşa kadar idrar kaçırma problemi yaşamışsa, bu anne ve babaların çocuklarının %80'inde idrar kaçırma problemi meydana gelmektedir.

Çocukların idrar kaçırmasını etkileyen fiziksel sebepler arasında şunlar yer alır:
  • Diyabet
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Mesane problemleri
  • Çeşitli parazitler
Bunların dışında, erken tuvalet eğitimi, uygulanan baskıcı tutumlar, kardeş kıskançlığı, derin uyku ve ailevi problemler de çocukların idrar kaçırmasını tetikleyen sebepler arasındadır.

Çocuklarda meydana gelen idrar kaçırma durumu hem çocuğu hem de aileyi çok olumsuz etkiler. İdrar kaçırma problemi yaşayan çocuk, başkasının evinde kalmak istemez, kıyafetleri sürekli idrar koktuğu için arkadaşlarının yanına oturmak istemez ve arkadaşlarının bu durumu duymasından endişe duyar.

Aileler, çocuklarının idrar kaçırma probleminin zamanla geçebileceğini düşünerek beklemeyi tercih edebilirken, bazen de sürekli çamaşır yıkamaktan usanıp çocuğa ceza verebilir. Ancak, çocukların idrar kaçırma problemi, çocukların kontrol edebileceği bir durum değildir. Bu problem psikolojik bir durum değildir, fakat tedavi edilmezse çocuklarda psikolojik problemlere yol açabilir.

Çocuklarda idrar kaçırma problemi ceza ve dayakla ortadan kaldırılamaz, çocuk suçlanmamalıdır. Çocuk mutlaka doktora götürülmelidir.

Çocuklarda İdrar Kaçırması Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklar genellikle 2-3 yaşındayken gündüz mesane kontrolünü kazanırlar. Çocuklar 3,5-4,5 yaşındayken de gece mesane kontrolünü kazanırlar. Eğer çocuklarda 5 yaşından sonra gece uykuda idrar kaçırma oluyorsa, bir problemden söz edilebilir.

İdrar kaçırma problemi olan çocuk tedavi edilmeden önce mutlaka motive edilmelidir. Çocukların altını ıslatmadan uyandığı günler ödüllendirilmeli ve çocuk ile sıcak ve güven veren bir iletişim kurulmalıdır. Daha sonra doktor, çocuğun idrar torbasının gün boyunca nasıl çalıştığını kontrol eder.

İdrar kaçırma problemi olan çocuğa idrar torbası eğitimi uygulanır. Böylelikle çocuk, yüksek oranda sıvı tükettiğinde, tuvalete gitmesi gerektiğinde idrar torbasının boşalması gerektiğini öğrenir. Bir diğer kullanılan yöntem ise alarmdır. Alarmın her çalması ile çocuk tuvalete götürülmelidir. Alarm sayesinde bazı çocuklar idrar kaçırmayı durdururken, bazıları daha sonra tekrar idrar kaçırabilir.

İdrar kaçırma problemi olan çocuklara doktor tarafından idrar torbasının etkinliğini değiştiren ve gece üretilen idrar miktarını azaltan ilaçlar verilebilir. Ancak ilaç, tek başına idrar kaçırma problemini tedavi etmez. İlaç kesildiğinde çocuk yeniden idrar kaçırabilir. İlk önce idrar torbasının işlevi normale döndürülmelidir.

Çocukların beslenme alışkanlıkları ve günlük sıvı tüketimleri yeniden şekillendirilmelidir. Çocuğun kabızlık ve boşaltım sorunları ortadan kaldırılmalıdır. Çocuk uzun süre oturur pozisyonda hareketsiz durmamalıdır. Gerek evde gerekse okulda, çocuğa 2-3 saatte bir tuvalete gitmesi gerektiği bilinci yerleştirilmelidir.

Çocuk yatmadan önce mutlaka tuvalete götürülmelidir. Çocuğa bez bağlanmamalıdır. Çocuğun gece tuvalete ulaşması kolay olmalıdır. Çocuğun ıslak ve kuru günleri bir takvim haline getirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrarda Hemoglobin Neden Oluşur?

İdrarda Hemoglobin Neden Oluşur?

Güncel

İdrar Yapamama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yapamama Belirtileri ve Tedavisi