Hamilelikte İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Hamilelikte İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte İdrar Kaçırma

Hamile kadınlarda en sık görülen şikâyetlerden biri, sık sık idrara çıkmalarıdır. Neredeyse tüm hamile kadınlarda görülen bu durum, böbreklerden idrar yapımının artması nedeniyle ortaya çıkar. Normal kiloda olan ve idrar yolu enfeksiyonu geçirmeyen, hiç doğum yapmamış kadınlarda bu sorunlar daha az görülür. Ancak, hamilelikte idrar kaçırma durumu ciddi bir sorun olarak kabul edilir ve tedavi edilmesi gereklidir. İdrar kaçırma, sağlıklı bir durum olmadığı için, hamilelik sırasında meydana gelen anatomik ve fizyolojik değişikliklerden kaynaklanır. Bu değişikliklerin eski haline dönmesi ve iyileşmesi yaklaşık altı hafta sürebilir.

Hamilelikte idrar kaçırma nedeniyle doktora başvuran anne adaylarına önce idrar kültürü ve antibiyogram testi yapılır. Eğer enfeksiyon mevcutsa, tedavi edilmesi şarttır. Hamile olmayan kadınlarda idrar torbası işlevleri ürodinamik testlerle değerlendirilir. Ancak hamile kadınlarda bu inceleme doğum sonrası altıncı haftaya ertelenir. Eğer bu süre zarfında şikâyetler devam ederse, sistoskopi ile üretra ve idrar torbasının içi gözle muayene edilir. Hamile olmayan kadınlarda bu inceleme doğum sonrasına ertelenebilir. İdrar torbası dolu iken yapılacak muayene, idrar kaçırma türünü tespit etmek için faydalıdır. İdrar kaçırma şikâyetlerinde tedavi, idrar kaçırmanın türüne göre yapılır. Anne adaylarının bu konuda doktorlarına bilgi vermesi önemlidir. Hamilelikte idrar kaçırma, utanılacak bir durum değildir. Sağlık problemi olarak kabul edilmeli ve utanmadan doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte İdrar Kaçırmanın Bebeğe Etkisi

Hamilelikte idrar kaçırma, genellikle bebeğe zarar veren bir durum değildir. Ancak, bu problem idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir ve erken doğum riskini artırabilir. İdrar kaçırma probleminin görülmesi, anne adaylarının yaşına göre değişebilir. Bu sorunun sıklığı %20 ile %60 arasında değişir.

Hamile Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamile kadınlarda idrar kaçırma, enfeksiyon kaynaklı ise uygun antibiyotiklerle tedavi edilir. Hamilelerde progesteron hormonunun artması ve östrojen reseptör oranındaki azalmanın etkisiyle idrar kaçırma görülebilir. Bu durumda lokal olarak uygulanan östrojen kremleri faydalıdır. Ayrıca, anne adaylarına Kegel egzersizleri önerilir. Bu egzersizler strese bağlı idrar kaçırma durumunda perine kaslarını çalıştırarak sorunu azaltır. Hamilelik döneminde üretral hipermobilite artışı fark edilirse, perine egzersizleri yapmak faydalı olacaktır. Doğum sonrası altı haftalık süreçte bu egzersizleri yapmak, gelecekte olabilecek sorunları engelleyebilir.

Doğum sonrası idrar kaçırma şikâyetleri devam ediyorsa, uygun fiziksel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Gebelik sırasında cerrahi tedavi önerilmez. Doğum sonrasında da cerrahi tedavi ilk seçenek olmamalıdır. İlk olarak egzersiz ve fizik tedavi tercih edilmelidir. Stres inkontinansa sebep olabilecek etkenlerin azaltılması önemlidir. Hamilelik döneminde fazla kilo alımı ve diyabet gibi sorunların iyi bir şekilde düzenlenmesi, hijyenik ve temiz koşulların oluşturulması stres inkontinansa sebep olacak durumları azaltacaktır.

Hamilelikte idrar kaçırma şikâyetlerini azaltmak için şunlar yapılabilir:

  • Düzenli Kegel egzersizleri yapmak
  • Yeterli su tüketmek, ancak yatmadan önce sıvı alımını sınırlamak
  • İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için hijyen kurallarına dikkat etmek
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek
  • Aşırı kilo alımından kaçınmak

Hamilelikte idrar kaçırma, yaygın bir durum olmakla birlikte, uygun tedavi ve önlemlerle kontrol altına alınabilir. Anne adaylarının bu konuda bilinçli olması ve doktorlarına danışmaları önemlidir. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeniz dileğiyle.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gece Sık İdrara Çıkma

Gece Sık İdrara Çıkma

İdrar Kaçırma Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

İdrar Kaçırma Ameliyatı Sonrası ve Riskleri

İdrar Zorluğu Nedenleri

İdrar Zorluğu Nedenleri

Çok Su İçmeme Rağmen İdrarım Koyu Sarı?

Çok Su İçmeme Rağmen İdrarım Koyu Sarı?

İdrar Kültürü Nedir?

İdrar Kültürü Nedir?