Hamilelikte İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Hamilelikte İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelik dönemi, idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlığın arttığı bir aşamadır. Bu enfeksiyonlar basit bir mesane enfeksiyonu (sistit) olabileceği gibi, ciddi bir böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) da gelişebilir. Özellikle piyelonefrit durumunda, erken doğum gibi ciddi risklerle karşılaşılabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Önleme

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltmak için erken dönemde idrar kültürü kontrolü oldukça etkilidir. İdrar kültüründe üreme olduğunda, üreyen bakteriye uygun antibiyotik tedavisi verildiğinde hamilelik boyunca sistit ve piyelonefrit oluşma ihtimali önemli ölçüde azalır.

Hamilelikte İdrarın Rengi ve Diğer Özellikleri

Normalde idrar, bakteri ve diğer enfeksiyon etkenlerini içermeyen steril bir maddedir. Rengi açık sarıdır ve kendine özgü bir kokusu vardır. Hamilelik döneminde vitamin kullanımı nedeniyle idrarın rengi koyulaşabilir ve kokusu değişebilir. Bunun dışında, idrar renginin açık sarıdan daha koyu olması, az sıvı tüketilmesinin bir belirtisidir ve bu duruma dikkat edilmelidir. İdrarın bakterilerden uzak kalmasını sağlayan en önemli mekanizma, böbreklerden aşağıya doğru akan idrar akımıyla sık sık yıkanması ve temizlenmesidir. Bu nedenle bol sıvı tüketimi çok önemlidir. Ayrıca mesaneden idrarın dışarı boşalmasını sağlayan üretra isimli kanal yapısı da içeriden dışarıya akıma izin verirken, dışarıdan içeriye bakteri geçişine izin vermeyecek şekilde yapılandırılmıştır.

Bakteriler bu engeli aşsalar da mesaneden böbreklere geçişi engelleyen ek bir kapak mekanizması daha vardır. Hamilelik döneminde, yukarıda belirtilen koruyucu mekanizmalar olumsuz etkilendiğinden, idrar yolu enfeksiyonlarının oluşması kolaylaşır. En önemli faktör, hamilelik sırasında yüksek miktarlarda salgılanan progesteron hormonunun düz kasları gevşetici etkisidir. İdrar yollarında idrar akımını sağlayan düz kaslar gevşediğinde, idrar akımı yavaşlar ve bakteri geçişini engelleyen kapak mekanizmalarının işlevleri azalır. Ayrıca hamileliğin ilerlemesiyle büyüyen rahmin idrar yollarına baskı yapması da idrar akımının yavaşlamasına katkıda bulunur. Sonuç olarak, vajinada normalde bir sorun yaratmadan yaşamını sürdüren enfeksiyon etkenleri, önce üretra yolu ile mesaneye, buradan da böbreklere ulaşarak çeşitli şiddette enfeksiyonların oluşmasına neden olurlar.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Oluşur?

Mesaneye ulaşan bakteriler, burada belirti vermeden yaşamlarını sürdürebilirler. Bu duruma asemptomatik bakteriüri, yani idrarda belirti vermeyen bakteri varlığı denir. Bu durum bir enfeksiyon olmamakla birlikte, uygun şartlar oluştuğunda anında enfeksiyona dönüşebileceği için mutlaka tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. İdrar torbasındaki bakteriler her zaman pasif kalmazlar. Bazı durumlarda bu bakteriler sistit (mesane iltihabı) ya da ileri durumlarda piyelonefrit (böbrek iltihabı) tablolarının oluşmasına yol açabilirler. Asemptomatik bakteriüri tedavi edilmediğinde, sistit veya piyelonefrit oluşturabilen bir durumdur. Kadınların tahmini %10'unda, idrar kültüründe asemptomatik bakteriüri bulunmaktadır. Teşhis amacıyla kadınlardan genellikle hamileliğin ilk haftalarında ya da ilk kontrole geldikleri herhangi bir zamanda tam idrar testi ve kültürü istenir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

İdrar kültüründe üreme olduğunda, üreyen bakteri türünün hangi antibiyotiklere duyarlı olduğunu belirten bir analiz yapılır. Antibiyogram denen bu analiz sonucuna göre, kadın en uygun antibiyotikle tedavi edilir. Tedavinin üzerinden 15 gün geçtikten sonra yapılan kontrol idrar kültüründe, kültürün steril gelmesi yani üreme olmaması durumunda tedavi başarılı olmuştur.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunma Yöntemleri

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için bazı yöntemler şunlardır:

  • Günlük yeterli miktarda su tüketmek.
  • İdrar yapma ihtiyacı hissedildiğinde geciktirmeden tuvalete gitmek.
  • Genital bölge temizliğine dikkat etmek.
  • Pamuklu iç çamaşırları tercih etmek.
  • Dar ve sentetik kıyafetlerden kaçınmak.

Bu yöntemler, hamilelik süresince idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Değer

12 Temmuz 2024 Cuma

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için hangi önlemleri almak gerekir? Bol su içmek ve pamuklu iç çamaşırları kullanmak yeterli olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Değer, hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için bol su içmek ve pamuklu iç çamaşırları kullanmak önemli adımlardır, ancak yeterli olmayabilir. Bunun yanı sıra, idrarınızı uzun süre tutmamak, genital bölgenin hijyenine dikkat etmek, dar ve sentetik kıyafetlerden kaçınmak da önemlidir. Ayrıca, cinsel ilişki sonrası idrara çıkmak ve yeterince dinlenmek de enfeksiyon riskini azaltabilir. Doktorunuzla düzenli kontroller yaparak, belirtiler hakkında bilgi vermek de enfeksiyonların erken tespiti ve tedavisi açısından faydalı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Yolu Hastalıkları

İdrar Yolu Hastalıkları

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Yollarında Kanama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yollarında Kanama Belirtileri ve Tedavisi

Sık İdrara Çıkma Sebepleri

Sık İdrara Çıkma Sebepleri

Ayak Üşümesi ve Sık İdrara Çıkma

Ayak Üşümesi ve Sık İdrara Çıkma

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Mesanede İdrar Kalması Nedenleri?

Mesanede İdrar Kalması Nedenleri?

Güncel

İdrarda Şeker Görülmesinin Nedenleri?

İdrarda Şeker Görülmesinin Nedenleri?

Güncel

EGFR (CKD-EPI) Nedir? Kaç Olmalı?

EGFR (CKD-EPI) Nedir? Kaç Olmalı?