İdrarda Epitel Hücre Türleri ve Özellikleri
20 Haziran 2024

İdrarda Epitel Hücre Türleri ve Özellikleri

Epitel hücre, vücudumuzun iç ve dış yüzeylerini örten hücre dokusuna verilen isimdir. Epitel hücreler, çok katlı ya da tek katlı olarak dizilim gösterebilirler. Vücudumuzun iç ve dış yüzeylerini ördüklerinden dolayı çeşitli bezlerin yapısına da dahil olurlar.

İdrarda Epitel Hücreler

İdrarda epitel hücreler, vücutta üstlendikleri görevlere göre özellikler içerirler. Ürogenital ve sindirim sistemi ile dış yüzeyler ve deri epitel hücrelerle kaplıdır. Kalp, damarlar ve akciğer zarının iç yüzeyleri de epitel hücrelerle örtülmüştür. İdrarda epitel hücrenin kaynağına göre üç çeşit epitel hücre bulunur.

Bunlar

  • Böbrek epiteli: Böbrek korteks ve medullasında bulunan tübülleri oluşturan ve epitelden kaynaklanan hücrelerdir. Silindirlerin görüldüğü ve protein miktarının yüksek olduğu idrar durumlarında daha sık görülmektedir. Bu epitel hücreler çok köşeli, yuvarlak ve küçüktür. Lökositlerden biraz daha büyük olan granüller ve yassı epitel hücrelerin çekirdekleri büyüktür, bu nedenle mikroskop altında kolaylıkla görülebilirler.
  • Yassı epitel: İdrarda en sık ve yaygın olarak görülen epitel hücrelerdir. Üriner yolun son kısmında yer alan üretra ve kadınlarda vajina kontaminasyonundan kaynaklandığı bilinmektedir. Yassı epitel hücreler tek çekirdekli olup iri sitoplazmalıdır ve dağınık bir yapıya sahiptir. Bazen çift çekirdekli de olabilirler.
  • Değişici epitel: Bu epitel hücreler böbrek pelvisi içerisinde üretra çıkışına kadar olan ve üriner sistemin iç yüzeyini döşeyen hücrelerin çoğunluğunu oluşturur. Merkezi nükleuslu fusiform sitoplazmalı epitel hücrelerden meydana gelir.

İdrarda Epitel Hücrelerin Görülme Nedenleri

İdrarda epitel hücrelerin görülmesi genellikle iltihaplanmayı işaret eder. İltihaplar bu bölgede epitel hücrelerden kaynaklı rahatsızlıklar meydana getirir. Bu tür durumlar çok önemli olmasa bile vücutta bazı sıkıntılar ve rahatsızlıklar yaratabilir. İdrarda görülen epitel hücre sayısının yüksek çıkmasının nedenleri arasında kadınlarda vajinal rahatsızlıklar gösterilebilir. Vajina veya üretra arasında normal olmayan bağlantılar olması anlamına gelir. Bu tür idrarda epitel hücre olgusuna rastlanması durumunda bir doktora başvurularak kolaylıkla tedavi edilebilir. Erkeklerde ise idrarda epitel hücre görülmesi daha çok idrar tahlillerinde üretra iltihabı (üretrit) durumlarında görülmektedir.

İdrarda Epitel Hücre ve Tedavi

İdrarda epitel hücrelerin görülmesi iltihaplanma sorununa işaret eder. Hekimler tarafından yapılan tanı ve tedavi ile bu hastalık ilaç tedavisi ile kolaylıkla iyileştirilebilir. Ancak bu türde bir rahatsızlıkta yapılması gereken öncelikli işlem muayene olunmasıdır. Bu tür iltihaplanmalar müdahale edilmediğinde uzun vadede belirgin sorunlar meydana getirir. Bu tür rahatsızlıkların bir diğer nedeni de böbrekten kaynaklanabilir. Değişici özelliğe sahip olan epitel hücreler, her daim insan vücudunda bulunan hücrelerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrar Borusunun Görevi Nelerdir?

İdrar Borusunun Görevi Nelerdir?

Güncel

Yaşlılarda İdrar Kaçırma Tedavisi

Yaşlılarda İdrar Kaçırma Tedavisi

Güncel

İdrarda Glukoz İdrarda Neden Glukoz Olur?

İdrarda Glukoz İdrarda Neden Glukoz Olur?