İdrar Boşaltamama Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

İdrar Boşaltamama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Boşaltamama

Üriner sistem, iki böbrek, iki idrar borusu (üreter), bir idrar torbası (mesane) ve üretradan (idrar yolu) oluşmaktadır. Üriner sistem, üst üriner ve alt üriner sistem olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Üst üriner sistem, iki böbrek ve iki üreterden oluşurken, alt üriner sistem ise mesane ve üretradan oluşmaktadır. Mesane, böbreklerden süzülen idrarı biriktirir ve uygun yer ve zamanda boşaltır. İşeme olayı karmaşık bir işlem olmasına rağmen, mekanizması anlaşıldığı zaman sorunların üstesinden gelmek daha kolay olmaktadır.

Mesane, sıvı alımı ile dolma fazında bir depo, boşaltma fazında ise bir pompa gibi çalışmaktadır. İşemenin gerçekleşmesi için mesanenin belirli bir dolgunluğa ulaşmış olması gerekmektedir. Mesanede dolgunluk gerçekleştiği zaman, mesanenin sinirleri omuriliğimizin içerisindeki sinirleri takip eden bir elektrik sinyali oluşturmakta ve bu bilgiyi beynimize göndermektedir. Beynin görevi ise işeme olayının gerçekleşmesi için ortamın uygun olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer uygun bir ortam yoksa, mesanenin kasılmasını önleyici uyarılar mesaneye geri yollanmaktadır. Ortam idrar yapılması için uygun hale geldiğinde, işeme için mesaneye sinyaller gönderilir.

İdrar Boşaltamama Nedenleri

İdrar boşaltamama, birçok faktörden kaynaklanabilmektedir:
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Taşlara bağlı dış idrar yolu iltihabı
  • Erkeklerde prostat büyümesi
  • Böbrek taşı
  • Alkol alımı
  • Bel soğukluğu
  • Sinir hastalıkları
  • Üşütmek

Hastalığa neden olan durumun belirlenebilmesi için birtakım testler yapılmaktadır. Bu testler arasında idrar tahlili, kan testleri ve üriner sisteme yönelik ultrason testleri bulunmaktadır. Karmaşık vakalarda buna ek olarak ürodinami gibi ileri tetkikler gerekebilmektedir. Bu testlerin sonuçları doğrultusunda tanı konularak tedaviye başlanır. Tedavi sürecinde, ilaç tedavisi uygulanacaksa ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir.

Tedavi ve Önlemler

İdrar boşaltamama tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel tedavi yöntemleri ve önlemler şunlardır:
  • Antibiyotikler: İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.
  • Alfa blokerler: Prostat büyümesinden kaynaklanan idrar boşaltamama durumlarını hafifletmek için kullanılır.
  • Taş kırma tedavileri: Böbrek taşlarının cerrahi veya minimal invaziv yöntemlerle kırılması.
  • Fizik tedavi: Sinir hasarına bağlı idrar boşaltamama durumlarında yardımcı olabilir.
  • Hijyen: İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için kişisel hijyene dikkat edilmelidir.

Bu önlemler ve tedavi yöntemleri, idrar boşaltamama sorununu kontrol altına alabilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir. Ancak, her bireyin durumu farklı olduğu için kişiselleştirilmiş tedavi planları oluşturulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Okan alp

22 Mayıs 2024 Çarşamba

idrarımı boşaltamıyorum boşaltsamda ağrı yapıyor

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Okan alp, yaşadığın bu durumu ihmal etmemelisin. Bir an önce bir üroloji doktoruna görünmen faydalı olacaktır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Özyurt

İdrarınızı yaparken yanma ve ağrı oluyorsa bu genellikle idrar yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir bir doktora görünmeniz de fayda var.

soru

Yıldırım AL

04 Mayıs 2024 Cumartesi

Idrara cikmamdan cok kisa sure sonra tekrar idrara cikiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yıldırım AL, bu durum idrar yolu enfeksiyonu veya başka bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bir doktora başvurmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Sabah

çok idrar çıkarmanın belli sebepleri vardır.bunun en basit örneği fazlaca su ve benzeri şeylerin tüketilmesidir.fazla idrar çıkarma bazı hastalıkların belirtisi olabilir.özellikle şeker gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir.en kısa zamanda bir doktora görünün

3. Cevap
cevap

Gökkuşağı

Bu durum çok sıvı tüketmenizden kaynaklanabileceği gibi herhangi bir hastalığın belirtiside olabilir. Bu nedenle devamlı olarak aynı durum söz konusuysa mutlaka doktora gitmenizi öneririz. Mesanedeki idrarın tam olarak boşalmamasından kaynaklanan bir durum sağlığınızın bozulmasına neden olabilir. Böyle bir durumun oluşmaması için mutlaka doktorun uygun gördüğü tahlilleri yaptırmalısınız.

soru

selami

18 Nisan 2024 Perşembe

İdrara cok sık cikiyom az yanma var tam idrarimi bosaltamiyorum sebebi ne olabilir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Selami Bey, bu tür belirtiler birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. En yaygın nedenler arasında idrar yolu enfeksiyonları, prostat sorunları veya mesane problemleri yer alabilir. Kesin bir teşhis koymak için bir doktora başvurmanız en doğrusu olacaktır. Sağlık sorunlarınızı ihmal etmeyin ve en kısa sürede bir uzmana danışın. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Kemal Haluk

Merhaba selami bey, idrara çok sık çıkmanız ve idrarınızı yaparken yanma olmadı böbreğinizde kum yada taş olduğu belirtisidir. Bunun için öncelikle bol su tüketip hareket halinde olmanız önemlidir. Üroloji uzmanına muayene olup idrar, kan tahlili ve ultrason sonucunda idrarınızdaki yanmanın nedeni bulunur ve önce ilaç tedavisine başlanılır. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Zorluğu Nedenleri

İdrar Zorluğu Nedenleri

 Parlak veya Neon Sarı İdrar

Parlak veya Neon Sarı İdrar

İdrar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte İdrar Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Günlük İdrar Miktarı Ne Kadar Olmalı?

Günlük İdrar Miktarı Ne Kadar Olmalı?

Güncel

İdrarda Nitrit Nedir? ve Ne Anlama Gelir?

İdrarda Nitrit Nedir? ve Ne Anlama Gelir?

Güncel

İdrarda Yassı Epitel Tedavisi

İdrarda Yassı Epitel Tedavisi