Çocuklarda İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Çocuklarda İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda idrar kaçırma, tıp dilinde enürezis olarak adlandırılır ve çocuğun gece uyurken istemsiz olarak idrar kaçırması durumudur. Genellikle 5 yaş ve üstündeki çocuklarda görülür ve gelişim sürecinin bir parçası olarak kabul edilir. Ancak, bu durum 5 yaşından sonra devam ederse bir sorun olarak değerlendirilmeye başlanmalıdır. İdrar kaçırma problemi zamanla azalan bir seyir izler. 2-3 yaşındaki çocuklarda %30 oranında görülen idrar kaçırma, 5 yaşından sonra %10'lara, %5'lere geriler. İdrar kaçırma problemi olan her 100 çocuktan biri, bu sorunu ergenlik dönemine kadar taşır. İdrar kaçırmanın nedenleri çeşitlidir, ancak genellikle kalıtsal faktörler ön plandadır. Aynı ailede bu sorunun görülmesi şaşırtıcı değildir.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, çocukların gelişiminde çok önemli bir rol oynar. Tuvalet eğitimi genellikle 1-4 yaş arasında verilmelidir. Erkek çocuklar, kız çocuklarına göre daha geç tuvalet eğitimini öğrenirler. Bu nedenle, 2 yaşındaki kız çocuklarının birçoğu tuvalet eğitimi ile gündüz altlarını kuru tutarken, erkek çocuklarında bu durum daha geç yaşlarda gözlenir. Her çocuk için bu süreç farklı olabilir. Çocuklar, zamanla tuvalet eğitimi almaya hazır olduklarını belirten işaretler verirler. Kirli bezden rahatsız olan ve bezi kirlendiğinde eliyle işaret eden çocuklara tuvalet eğitimi verilebilir. İlk önce gündüz kuruluğu sağlanır, gece kuruluğu ise daha geç yaşlarda tamamlanır. 5 yaşına kadar her çocuk tuvalet eğitimini almış ve tamamlamış olmalıdır. Bu yaştan sonraki idrar kaçırmalar bir problemdir. Gece idrar kaçırmaları iki şekilde oluşur: Birincisi, bebeklik döneminden itibaren devam eden idrar kaçırma sorunudur ve bu sorun vakaların %70'ini oluşturur. İkincisi ise, erken dönemde idrar kontrolünü sağlayan çocukların daha sonra bu kontrolü kaybetmesi sonucu ortaya çıkar. Bu çocuklar, gündüz idrarını tutmak için bazı hareketler yaparken, gece uykusunda idrar kaçırma problemi yaşarlar.

Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedenleri

Çocuklarda idrar kaçırmanın nedenleri birçok faktöre bağlı olabilir. Genellikle bu nedenler üç kategoriye ayrılır:

  • Gündüz işeme bozukluğu
  • Gece uyanma zorluğu
  • Gece idrar miktarının fazla olması
Gece idrar miktarı ile gündüz idrar miktarı arasında fark yoktur. Vücutta su tutmasını sağlayan, gece salgılanan ve idrarı azaltan bir hormon bu durumu düzenler. Bu hormonun salgılanmasındaki bozukluk, çocuğun idrar mesanesinin alacağı idrar miktarında artışa neden olur ve gece idrar kaçırma problemi yaşanır. İkinci bir durumda ise, gece idrar mesanesi fazla olan çocuk, uyku sırasında işeme bozukluğu ile altını ıslatır. İşeme bozukluğu, idrar dolu olan mesanenin normalde mesaneyi çevreleyen kasların kasılarak idrarı boşaltması ile oluşur. İşeme bozukluğunda bu kasılma gece oluşur ve idrar kaçırma problemine neden olur.

Çocuklarda İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar kaçırmaları önlemek için çocuğa psikolojik destek vermek ve ilaç tedavisi uygulamak mümkündür. Çocuklarda idrar kaçırmanın çoğu nedeni psikolojiktir. Bu nedenle, gece yatmadan 3 saat öncesinden sıvı alımını kısıtlamak ve yatmadan önce çocuğun mesanesini boşaltmasını sağlamak basit çözüm yollarındandır. Sonraki adımda ilaç tedavisi devreye girer. İlaç tedavisinde genellikle gece salgılanan hormonu artırmaya yönelik ilaçlar kullanılır. İdrar kaçırma sonrasında çocuğa kızmak veya bağırmak, çocuğu daha da üzerek iyileşme sürecini olumsuz etkiler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Kristalleri Nedenleri?

İdrar Kristalleri Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Öksürürken İdrar Kaçırma Sebepleri

Öksürürken İdrar Kaçırma Sebepleri

Kız Çocuklarında İdrar Yolu Enfeksiyonu

Kız Çocuklarında İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar Zorluğu Nedenleri

İdrar Zorluğu Nedenleri

Hamilelikte İdrarda Kan Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte İdrarda Kan Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tahlili Değerleri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

İdrar Tahlili Değerleri Nedir ve Kaç Olmalıdır?

Güncel

İdrar Koyulaşması Nedenleri ve Tedavisi

İdrar Koyulaşması Nedenleri ve Tedavisi

Güncel

İdrar Yolu Hastalıkları

İdrar Yolu Hastalıkları

Güncel

İdrar Sonrası Damlama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Sonrası Damlama Belirtileri ve Tedavisi