İdrardan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

İdrardan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

İdrardan kan gelmesi, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Bu durum, hematuria olarak adlandırılır ve idrarda kanın gözle görülebilir veya mikroskopik düzeyde tespit edilebilir olması anlamına gelir. Hematuria, toplumda yaklaşık %5 oranında görülen bir sorundur ve erkeklerde prostat problemleri gibi nedenlere bağlı olarak daha sık rastlanabilir. Ayrıca böbrekler, böbrek kanalları, mesane ve dış idrar yolundaki çeşitli faktörler de kanamaya yol açabilir. Altta yatan nedenin tespit edilmesi bu durumun tedavisinde kritik öneme sahiptir. Genellikle hastaların %15'inde önemli bir sorun belirlenmez, ancak kanser, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek taşı ve prostatit gibi ciddi nedenler de göz ardı edilmemelidir.

İdrarda Kan Gelmesi Durumunda Hangi Testler Yapılır?

Öncelikle, hastaların idrar sistemi ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Muayenenin ardından tam idrar tetkiki yapılır. Bu sayede böbrek hastalıklarının değerlendirilmesi sağlanır. Kan hücrelerinin şekilleri mikroskop altında incelenir ve idrar yolundaki sorunlar belirlenir. Eğer idrar kültürü sırasında mikrop tespit edilirse, hastaya idrar yolu enfeksiyonu tanısı konur ve uygun antibiyotik tedavisi uygulanır. Sitolojik inceleme ile kanser hücreleri ve normal hücreler tespit edilir. Kan testi de yapılarak, hastanın böbrek fonksiyonları izlenir. Gerekli görülürse, idrar yolunun daha detaylı incelenmesi için ultrason, röntgen ve MR gibi görüntüleme tetkikleri yapılabilir.

İdrarda Kan Gelmesinde Hangi Organlar Etkili Olur?

İdrardan gelen kanın hangi organdan kaynaklandığı tespit edilmelidir. Bu, uygulanacak tedavi planlamasında önemli bir rol oynar. İdrar sistemi, alt ve üst kısım olarak değerlendirilir. Alt kısımda mesane ve idrar yolu ile erkeklerde prostat bulunurken, üst kısımda böbrekler ve üst idrar borusu yer alır. İdrarda kan gelmesi, alt ve üst idrar yollarına göre değerlendirilmelidir. Bu organlar tespit edilirse, hastanın tedavi edilmesi için en uygun yöntem belirlenebilir.

Üst İdrar Yolları Kanama Nedenleri

Üst idrar yollarındaki kanama nedenleri arasında şunlar bulunabilir:
  • Nefrit
  • Kanser
  • Piyelonefrit
  • İyi huylu böbrek tümörleri
  • Böbrek taşları
  • Basit böbrek kisti
  • Kanallarda tıkanma
  • Böbrek dokusunun tıkanması
  • Polikistik böbrek hastalığı
Bu rahatsızlıklar idrarda kan görülmesine yol açabilir.

Alt İdrar Yolları Kanama Nedenleri

Alt idrar yollarından kaynaklanan idrarda kan görülme nedenleri arasında şunlar yer alır:
  • İyi huylu prostat büyümesi
  • Sistit
  • Mesane kanseri
  • Üretrit
  • Mesane taşı
  • Kondilom
  • Prostatit
  • Interstisyel sistit
Bu rahatsızlıklar da idrarda kan görülmesine neden olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eser

25 Nisan 2024 Perşembe

İyi günler. Benim 2-3 gündür çok hafif de olsa idrarımda kan ve ağrı oluyor. Ayrıca tuvalete çıktıktan sonra sanki tekrar tekrar idrarım varmış hissi geliyor. Yardım edin. Bunun sebebi nedir acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Ercan

Bu tür idrar yolundan kan ve ağrı görülmesi İdrar yolu enfeksiyonunu gösterse de her halükarda bir doktora gidilerek Tanınin kesinleştirilmesi gerekir. Tuvalete gittiğimiz halde tekrar çıkma hissi yaşamak isterdim genellikle aşırı tutmaktan kaynaklanır ve tamamen psikolojiktir. Sizin hem bir psikiyatriye, hem de bir üroloji doktoruna görünmeniz gerekir.geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Namus

idrardan kan gelme durumu ciddi de olabilir olmayadabilir. erkeklerde prostattan kaynaklanabilir.Bunun dışında böbreklerden, böbrek kanalları, mesane, dış idrar yolundaki etkenlerden kanama meydana gelebilir. Bu nedenle öncelikle altta yatan etken tespit edilmelidir. en yakın bir hastaneye giderek gerekli testleri yaptırıp ilerlemeden tedavi olmanızı öneririm geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Yanmasına Ne İyi Gelir?

İdrar Yanmasına Ne İyi Gelir?

İdrar Kristalleri Nedenleri?

İdrar Kristalleri Nedenleri?

Haber Bülteni

Güncel

Gebelikte İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Yassı Epitel Tedavisi

İdrarda Yassı Epitel Tedavisi

Güncel

İdrardan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi

İdrardan Kan Gelmesi Belirtileri ve Tedavisi