İdrar Yolu Kanaması Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

İdrar Yolu Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Kanaması

İdrarda saptanan kanamanın pek çok nedeni bulunmaktadır. Bu durum ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği gibi, önemsiz bir nedenden de kaynaklanabilmektedir. Bu nedenle mutlaka araştırılması gereken bir durumdur. Eğer bir hastalık var ise bulunarak tedaviye başlanmalıdır.

İdrarda Kanın Belirlenmesi

İdrarda kan bazen gözle görülecek kadar fazla olabilmektedir. Bazen de sadece idrar tahlilinde kan hücrelerine rastlanmaktadır ve tesadüfen saptanan mikroskobik kanama, genellikle normal bir kontrol sırasında meydana çıkabilmektedir. İdrarda bir şekilde kan görülmesi, toplumun yüzde 5'inde rastlanan bir olaydır. Kadında veya erkekte, idrar sisteminin herhangi bir bölgesinden gelebilen kanama böbrekler, böbrek boruları (üreter), mesane ve dış idrar yollarından kaynaklanabilmektedir. Ayrıca erkeklerde prostat hastalıkları nedeniyle de olabilir. Kanama genellikle belirgin bir hastalığı göstermeyebilir. Bazen kanama olan hastaların yüzde 15'inde hiçbir sorun bulunamayabilir. Ancak bazen de mutlaka tıbbi müdahale gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Bu hastalıkların içerisinde en önemlisi kanserdir. Ayrıca böbrek taşları ve idrar yolu enfeksiyonları da kanamaya neden olabilir. Prostatit ve ağır egzersiz de idrarda kanamaya neden olan unsurlardandır.

İdrar Yolu Kanamasının İncelenmesi

İdrar yolu kanaması saptanan hastalarda, mutlaka idrar sisteminin incelenmesi gerekmektedir. İlk aşamada, hastanın muayenesi yapılır ve tam idrar tetkiki istenir. Herhangi bir böbrek hastalığı var ise burada meydana çıkabilmektedir. Mikroskop ile kan hücrelerinin şekilleri incelenir ve idrar yolunun hangi bölgesinde sorun bulunduğu tespit edilebilir. İdrar kültürü yapılır ve mikrop üremesi olduğu saptanırsa idrar yolu enfeksiyonu olduğu tespit edilerek uygun antibiyotik tedavisine başlanır. İdrarda sitolojik inceleme yapılarak, kanser hücresi veya anormal hücreler aranabilir. Kan testi ile böbrek fonksiyonları da kontrol edilir. Böbreklerin farklı görüntüleme yöntemleri ile incelenmesinde fayda vardır. Burada böbrekte oluşabilecek herhangi bir hasar, böbrek taşları, böbrek kistleri ve böbreğin yapısı boyutu incelenmektedir.

İdrarda Kanamanın Nedenleri

İdrar yolu kanaması pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu nedenler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Böbrek taşları
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Prostat hastalıkları
  • Mesane veya böbrek kanseri
  • Yoğun fiziksel aktiviteler
  • Travma veya yaralanmalar
  • Genetik hastalıklar

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

İdrar yolu kanamasının teşhisi ve tedavisinde izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Tam idrar tahlili ve kültür
  • Kan testleri
  • Ultrasonografi ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri
  • Sistoskopi ile mesane içinin incelenmesi
  • Gerekli durumlarda biyopsi

İdrar yolu kanamasının tedavisi, altta yatan nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisi uygulanırken, taşlar için cerrahi müdahale gerekebilir. Kanser gibi ciddi durumlarda ise onkolojik tedavi yöntemleri devreye girebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çok İdrar Yapma Sebepleri

Çok İdrar Yapma Sebepleri

Popüler İçerikler

İdrar Yolu Kumu Neden Olur?

İdrar Yolu Kumu Neden Olur?

İdrarda Asit Neden Olur?

İdrarda Asit Neden Olur?

Haber Bülteni