İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?
21 Temmuz 2024

İdrar Torbası Sarkması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İdrar Torbası Sarkması Nedir?

Günümüzde idrar torbası ve mesane sarkması nedeniyle idrar kaçırma yaşayan kişilerin sayısında büyük bir artış görülmektedir. Mesane ya da üretranın vajinanın içerisine veya dışarıya doğru sarkmasına idrar torbası sarkması denir. Tıpta bu duruma sistosel adı verilir. Genellikle kadınlarda karşılaşılan bu problem, genital bölgelerdeki sarkma, cinsel organları karın içinde sabitleyen bağların görevini kaybetmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu durumda, vajina ön duvarının idrar torbasına verdiği desteği kaybetmesi ile gelişir. Mesane sarkması da vajina ön duvarına komşu olan idrar torbasının rahim içine doğru bombe halini almasıdır. Özellikle öksürme, hapşırma, ağır malzemeler taşıma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda kadınların vajina içinde şişen idrar torbasını eliyle fark edebilmesine neden olur.

İdrar Torbası Sarkması Belirtileri

İdrar torbası sarkmasının belirtileri şu şekildedir:
  • İdrara sık sık çıkma isteği
  • Gülerken, öksürme esnasında ve hapşırmada idrar kaçırma
  • Cinsel ilişki esnasında idrar kaçırma
  • Sistit gibi, sürekli idrara çıkma gereği
  • İdrar yaparken zorluk yaşama
  • Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
  • İdrarın tam olarak yapılamadığı hissi
  • Vajinadan bir kitlenin sarkması ve bunun görülebilmesi durumu
  • Ağır kaldırma, zorlanma veya ıkınma durumunda vajinanın sarkması
İdrar torbası sarkması ameliyatı, hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Hafif durumlarda cerrahi müdahale gerektirmeyebilir. Ancak ileri durumlarda ameliyat tercih edilmektedir. Ameliyat genellikle yarım saat sürer ve %95 oranında başarılı sonuçlar verir. Cerrahi müdahale vajina içerisinden yapılır ve bu sayede herhangi bir iz kalmaz.

Doğurganlığı tamam olan bir kadında genital organ sarkması tedavisinde, genellikle rahim vajinadan çıkarılır ve ön ve arka vajina duvarlarındaki fazlalıklar alınarak vajina daraltılır. Üreme yaşındaki ve halen doğum yapmayı düşünen kadınlarda ise rahim alınmadan, sadece ön ve arka vajina duvarlarındaki fazla doku alınarak vajinanın daraltılması sağlanır. Ameliyat sonrası dikiş yapılır ve rahim dokusunun çıkarıldığı yere dikiş atılır. İki hafta boyunca dışarı doğru az miktarda bir akıntı olabilir. Sonrasında hastalar tamamen iyileşir ve idrar kaçırma veya sarkma problemi yaşamazlar.

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat sonrası dönemde hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır:
  • Ağır kaldırmaktan kaçınmak
  • Cinsel ilişkiye girmeden önce doktor onayı almak
  • Belirtilen süre boyunca dinlenmek
  • İlaçları düzenli olarak kullanmak
  • Kontrol randevularına gitmek

Diğer Tedavi Yöntemleri

İdrar torbası sarkması tedavisi, hastanın yaşına, hastalığın evresine, genel sağlık durumuna ve hamilelik isteyip istemediğine göre değişir. Hamile kalmak istemeyen bir kişide, idrar torbası sarkması durumunda uygulanan tedavi şekli, genellikle hastanın dokusu kullanılarak idrar torbasının yukarı kaldırılmasıdır. Bu yöntemin başarı oranı yarı yarıya değişebilir. İdrar torbası sarkmasıyla birlikte idrar kaçırma problemi de varsa, bu problemin tedavisi için farklı operasyonlar uygulanabilir. Bu ameliyatlar genellikle 20 ile 30 dakika sürer ve %90'ın üzerinde başarı oranına sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Maruf

21 Temmuz 2024 Pazar

Ben de özellikle öksürme ya da hapşırma sırasında idrar kaçırma problemi yaşıyorum. Bu belirtiler idrar torbası sarkmasından mı kaynaklanıyor olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Maruf,

öksürme veya hapşırma sırasında idrar kaçırma genellikle stres tipi idrar kaçırma olarak adlandırılır. Bu durum, pelvik taban kaslarının zayıflamasından ya da idrar torbasının destek yapısının bozulmasından kaynaklanabilir. idrar torbası sarkması (sistosel) da bu belirtilere neden olabilir. Ancak kesin bir teşhis için bir üroloji ya da jinekoloji uzmanına başvurmanı tavsiye ederim. Doktorun yapacağı değerlendirme ve testler sonrasında en uygun tedavi yöntemini belirlemek mümkün olacaktır. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

İdrar Tahlilinde BACT Nedir?

İdrar Tahlilinde BACT Nedir?

İdrar Kaçırma Bitkisel Tedavi Yolları

İdrar Kaçırma Bitkisel Tedavi Yolları

İdrar Toplama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Toplama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tutmanın Zararları?

İdrar Tutmanın Zararları?

Güncel

Devamlı İdrar Gelmesi Sebepleri

Devamlı İdrar Gelmesi Sebepleri

Güncel

Bayanlarda İdrardan Kan Gelmesi

Bayanlarda İdrardan Kan Gelmesi