İdrarda Kalsiyum Oksalat Kristali Neden Olur?
15 Mayıs 2024

İdrarda Kalsiyum Oksalat Kristali Neden Olur?

İdrarda kalsiyum oksalat kristali, çocuklarda sıklıkla ortaya çıkan ve genellikle ciddi rahatsızlıkların belirtisi olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın tespit edilebilmesi için kesinlikle idrar tahlillerinin yapılması gerekmektedir. Yapılan idrar tahlilinde ortaya çıkan birçok değer içerisinde idrarın içerisine karışmış olan kalsiyum oksalat maddesinin yüksek olduğu anlaşılır. Bu maddenin yüksek olmasına neden olan etken aslında daha önemlidir. Çünkü bu durumun birçok farklı nedeni vardır. Daha çok çocuklarda görülse bile yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Genel olarak baktığımızda idrarda kalsiyum oksalat kristallerinin görülmesi tam olarak vücut içerisinde bulunan kalsiyum oksalat miktarının artmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Vücuttaki bu maddenin artması durumunda direk olarak vücut bu maddeyi seviyede tutmak için atmak isteyecek ve idrara karıştıracaktır. Bu durumda da idrarda kalsiyum oksalat kristali görülmektedir.

Normal Koşullarda İdrarda Kalsiyum Oksalat Kristali Ne Kadar Olmalıdır?

Günümüzde idrar içerisindeki maddelerin miktarı standarttır ve tüm herkeste aynı aralık içerisinde bu maddelerden bulunur. Kalsiyum oksalat ise idrar içerisinde sürekli normal ve sağlıklı beslenen insanlarda 100-300 mg/gün olarak bilinmektedir. Bu miktar herhangi bir sorun teşkil etmemekle birlikte günlük miktardır. Eğer düşük kalsiyumlu gıdalar ile besleniyorsanız bu durumda günlük bu miktarda da değişiklikler görülecektir. Böyle bir durumda 50-150 mg/gün ölçüsünde idrarda kalsiyum oksalat kristali yer almaktadır. Bu tabi ki bir kişi için oldukça düşük bir değerdir.

İdrarda Kalsiyum Oksalat Miktarı Neden Artar?
  • Kronik böbrek rahatsızlığı: Kronik olarak böbrek yetmezliği ya da buna benzer durumlar ciddi anlamda idrarda kalsiyum oksalat kristali görülme nedenlerindendir. Bu gibi durumlarda böbrek, süzme işlemini tam gerçekleştiremeyeceği için idrar içerisinde bu madde daha fazla görülecektir.
  • Aşırı kalsiyum: Gün içerisinde aşırı kalsiyum alınması durumunda da böbrek tam süzemeyeceği için ya da süzmesine rağmen kalsiyum oksalat karışımı meydana gelecektir. Bu durumlarda da kesinlikle tahlillerde kalsiyum oksalatın fazlalığı ortaya çıkacaktır.
  • Tıbbi İlaçlar: Günümüzde başta tansiyon rahatsızlığı olmak üzere sürekli olarak kullanılan birçok tıbbi ilaç, insanlarda idrarda kalsiyum oksalat miktarı artışına neden olabilmektedir. Bu durumlarda doktorunuz ile görüşmeniz gerekmektedir.
  • Aşırı D vitamini: Gün içerisinde aşırı bir şekilde D vitamini alınması durumunda da idrarda kalsiyum oksalat kristali oluşacaktır. Bu nedenle yeteri kadar vitamin alınması daha sağlıklı olacaktır.
İdrarda Kalsiyum Oksalat Kristali Hangi İlaçlarla Azaltılır?
  1. Kortizonlu ilaçlar, daha ilk kullanımlarda bile idrar içerisine kalsiyum oksalat kristali atılmasını önlemektedir. Bu nedenle doktorlar bazen kortizonlu ilaç verirler. Ancak vücutta ciddi etkilere neden olur.
  2. Kadınların sık kullandıkları kadın doğum hapları da bu sorunun azalmasına yan etki yapmaktadır. Bu nedenle sürekli doğum kontrol hapı kullanan bir kişide idrarda kalsiyum oksalat kristali görülme ihtimali düşüktür.
  3. Bol bol egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de bu gibi rahatsızlıkların önüne geçebilecek durumlardır. Bu nedenle düzenli spor aktiviteleri ve düzenli beslenme işlemini gerçekleştirmeniz oldukça önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

Sürekli İdrar Hissi Nedenleri ve Tedavisi

Sürekli İdrar Hissi Nedenleri ve Tedavisi

İdrar Yolu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Tuvaletten Sonra İdrar Damlaması

Tuvaletten Sonra İdrar Damlaması

İdrarda Şeker Görülmesinin Nedenleri?

İdrarda Şeker Görülmesinin Nedenleri?

Güncel

İdrar Tahlili Nedir ve Nasıl Yapılır?

İdrar Tahlili Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

İdrar Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

İdrar Kesesi Ameliyatı Riskleri ve Sonrası