İdrarda Bakteri Görülmesi Belirtileri ve Tedavisi
06 Temmuz 2024

İdrarda Bakteri Görülmesi Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Bakteri Görülmesi

İdrarda bakteri görülmesi, genellikle idrar yollarının iltihaplanmasının bir sonucudur. Normal şartlarda idrarda bakteri bulunmaz. Ancak dış ortamdaki bakterilerin idrar yollarına ulaşması sonucunda enfeksiyon meydana gelir. Bakteriler, mesaneye ve idrarın dışarı atıldığı kanala ulaşarak enfeksiyona yol açar. Genellikle üretra (idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp) girişini tahriş eder ve bakterilerin buradan içeri girmesini sağlar. Vücut direnci düştüğünde, bu bakteriler idrar yollarına ilerlemeye çalışır. Vücut genellikle bu bakterileri öldürse de, öldürülemediğinde veya çok sayıda bakteri içeri girdiğinde enfeksiyona yol açar. Bu enfeksiyon tedavi edilmezse, bakteriler yukarı doğru hareket eder ve üreterler aracılığıyla böbreklere zarar verir.

Başlıca Nedenler ve Risk Faktörleri

Sistitlerin çoğunda ana sebep, normalde bağırsaklarda bulunan Escherichia coli bakterisidir. Tüm idrar yolu enfeksiyonlarının %75'ine E. coli bakterileri neden olur. Diğer bakteriler arasında Staphylococcus saprophyticus ve Klebsiella da bulunur. İdrar yolu enfeksiyonları her iki cinsiyette ve her yaşta görülebilir. Ancak idrar yolunda bakteri görülmesi kadınlarda daha sık ortaya çıkar. Bunun nedeni, kadınlarda üretranın erkeklere göre daha kısa olması ve mikroorganizmaların yaygın bulunduğu anüs ve vajinanın üretraya yakın olmasıdır.

İdrar yolu iltihaplanması, erkeklerde de ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle prostat bezi enfeksiyonları zor tedavi edilir, çünkü prostat bezine yerleşen bakterilerin tamamen ortadan kaldırılması zordur.

Yaşlılarda Risk Artışı

Yaşlı kişiler, sistit gelişimi açısından yüksek risk altındadır. İleri yaşlarda, özellikle idrar kesesinin sarkmasına bağlı olarak idrar kesesinin tam boşaltılamaması nedeniyle bu risk artar. Böyle bir durumda, idrar kesesine steril şartlarda konulan bir sonda ile idrar örneği alınır ve bakteri görülmesi, bakteriyürinin nedeninin ortaya çıkarılmasında oldukça etkili bir yöntemdir. Bu sonuç, genellikle idrar yollarında bakteri kökenli bir iltihabın varlığı ile ilişkilidir.

Laboratuvar Testleri ve Tanı

Bakteriyüri tespiti için idrarın taze olması önemlidir. Bekleyen bir idrara havadaki mikropların bulaşma ihtimali yüksektir. İdrar, mikropların üremesi için son derece elverişli bir ortamdır. Bunun yanında, idrar çökeltisinde görülen bakterilerin de kesinlikle tespit edilmesi gereklidir. Laboratuvar ortamında, enfekte edilmiş olan idrarın, çeşitli kültür ortamlarına ekilmesiyle bu tespit gerçekleştirilir. İdrardaki bakterilerin oranının ve sayısının doğru tespit edilmesi, tedavinin başarılı olması açısından son derece önemlidir. Bu sebeple idrarda bakteri aranan testler titizlikle yapılmalıdır.

Bakterilerin Kaynağı ve Enfeksiyon Mekanizması

Bakterilerin çoğu, idrar yolu enfeksiyonuna sindirim sisteminde yaşayan bakterilerden dolayı neden olur. Eğer bu bakteriler idrarın dışarıya atıldığı üretraya ulaşırsa enfeksiyon meydana gelir. Bakterilerin idrar yoluna anüs ile geçtiği düşünülür. Tuvalet temizliği sırasında, tuvalet kağıdı önce anüse ve oradan genital bölgeye değdiğinde, dışkıdaki bakteriler üretrada ilerler. Bu şekilde idrarın mesaneden vücuttan atıldığı deliğe kadar taşınan üretrada, mesanede veya böbreklerde enfeksiyon meydana gelir.

Temizlik ve Önleyici Tedbirler

Kadınlarda üretranın daha kısa ve daha yakın olması, idrar yolu enfeksiyonlarının daha çok kadınlarda görülmesine neden olur. Doğru bir tuvalet temizliği, bakteri oluşumunu engelleyebilir. Tuvalet ihtiyacınızı giderdikten sonra, tuvalet kağıdını arkadan öne doğru değil, önden arkaya doğru hareket ettirerek temizleyin. Bu şekilde mikropların idrar yoluna ilerlemesini ve bakteri oluşumunu engellersiniz. Ayrıca, genital bölgenin tuvalet dışında temiz tutulması çok önemlidir. Temizlik yaparken sabun kullanmak, buradaki bakterileri öldürür. Temiz iç çamaşırları giymek ve pet kullanıyorsanız sık sık değiştirmek mikropları engeller. Çocuklara da tuvalet temizliğini öğretmek gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gece Sık İdrara Çıkma

Gece Sık İdrara Çıkma

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Bebek İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bebek İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Ani İdrar Sıkışması

Ani İdrar Sıkışması

AST: Aspartat Aminotransferaz Nedir?

AST: Aspartat Aminotransferaz Nedir?

İdrar Gebelik Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

İdrar Gebelik Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?