Tam İdrar Tahlili İdrar Testi Ne Zaman Yapılır?
09 Temmuz 2024

Tam İdrar Tahlili İdrar Testi Ne Zaman Yapılır?

Tam İdrar Tahlili

Tam idrar tahlili, tanı ve izlem amacıyla kullanılan yaygın bir laboratuvar testidir. Bu test, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek hastalıkları ve diyabet gibi sağlık sorunlarını tespit etmek veya değerlendirmek için yapılır. İdrar, böbrekler tarafından üretilir ve vücuttaki zararlı maddeler böbrekler tarafından filtre edilerek idrar yoluyla dışarı atılır. İdrarın rengi genellikle soluk sarıdır. İdrar, fiziksel görünüm, mikroskobik ve kimyasal incelemelerle analiz edilebilir. Hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce idrarda protein veya glikoz gibi maddeler bulunabilir ve bu, hastalıkların habercisi olabilir. Tam idrar tahlili, gebelik döneminde genellikle idrar yolu enfeksiyonlarının tespiti için istenebilir.

İdrar Testi Ne Zaman Yapılır?

İdrar testi, genellikle gebelik değerlendirmelerinde, planlanmış ameliyat öncesinde veya kişinin karın ağrısı, idrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma veya idrarda kan görülmesi gibi durumlarında doktorlar tarafından istenmektedir.

İdrar Testi Nasıl Yapılır?

Testten önce idrara renk verebilecek gıdalar tüketilmemelidir ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. Eğer adet dönemindeyseniz, bu durumu doktorunuza bildiriniz, çünkü doktorunuz testi erteleyebilir. Rutin idrar testi klinik veya laboratuvarda yapılabilir. İdrar örneğini vermeden önce ellerinizi yıkayınız ve genital bölgenizi temizleyiniz. Ardından, size verilen steril kabın iç kısmına dokunmadan bir miktar idrarınızı boşaltınız. Dikkatli bir şekilde idrar kabının kapağını kapatınız ve laboratuvar görevlisine teslim ediniz.

İdrar Tahlili Sonuçları Nasıl Olmalıdır?

Renk

  • Normal: Açık sarı
  • Anormal: Bazı gıdalar veya kullanılan ilaçlar idrar rengini etkileyebilir. Az sıvı tüketimi idrar rengini koyulaştırabilir. İdrarda pembe veya kırmızıya dönen renk görüldüğünde, idrar yollarında kanama olduğuna işaret edebilir.

Görünüm

  • Normal: Berrak
  • Anormal: İdrarın berrak olmaması, idrar yolu enfeksiyonuna işaret edebilir.

Bilirubin

  • Normal: Negatif (İdrarda bulunmaz)
  • Anormal: Sarılık gibi durumlarda idrarda saptanabilir.

Dansite (Yoğunluk)

  • Normal: 1,005-1,030
  • Anormal: Artan yoğunluk, uygunsuz antidiüretik hormon salgılanması, proteinüri, dehidratasyon, glikozüri, renal arter darlığı ve kalp yetmezliği gibi koşullarda görülebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Erkeklerde İdrarda Kan Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde İdrarda Kan Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Üşümesi ve Sık İdrara Çıkma

Ayak Üşümesi ve Sık İdrara Çıkma

İdrar Toplama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Toplama Belirtileri ve Tedavisi

İlişki Sırasında İdrar Hissi Belirtileri ve Tedavisi

İlişki Sırasında İdrar Hissi Belirtileri ve Tedavisi