Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu
23 Temmuz 2024

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu


Gebelik süresince en sık karşılaşılan enfeksiyon türlerinden biri idrar yolu enfeksiyonudur. Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu, sistit yani mesane enfeksiyonları, genellikle bakteriyel kaynaklı olarak ortaya çıkar. Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonları en çok gebeliğin 6 ve 24 haftaları arasında görülür.

İdrar yolu enfeksiyonlarının gebelik döneminde sık oluşma nedeni, gebelik ile ilişkili olarak idrar yolunda yaşanan değişimlerdir. Rahim büyüdükçe idrar torbasına baskı yapar ve mesanenin tam boşalmasını engeller. Aynı zamanda gebelik hormonlarındaki artış, idrar yollarının ve üreterlerin yapısını değiştirir ve idrarın böbreklere doğru geri kaçmasına neden olabilir. Bu durumda, idrar yollarında enfeksiyon çoğu zaman kaçınılmaz olur.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

  • İdrar yaparken yanma hissi
  • Sık aralıklarla idrara çıkma isteği
  • İdrar kaçırma hissi
  • İdrarın kanlı ya da iltihaplı olması
  • Ateş ve titreme
  • Gece sık aralıklarla idrara çıkma
  • Kasık ve karın bölgesinde ağrı
  • İdrarın kokulu olması
  • İdrar torbasında baskı hissi
  • Enfeksiyon böbreklere sıçramışsa bel ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma ve genel sağlık durumunda bozulma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Gebelik döneminde yaşanan şikayetler nedeniyle doktora başvurulduğunda, doktor basit bir testle idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyabilir. Gerekli görüldüğünde idrar kültürü alınabilir.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyulan hastalara genellikle ağız yoluyla bir haftalık antibiyotik tedavisi uygulanır. Tedavinin üçüncü gününe gelindiğinde şikayetlerde azalma olmamışsa ve şikayetlerde artış gözlemleniyorsa, doktora tekrar başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor tedavi planını değiştirerek hastaya enjeksiyon yoluyla antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Gebelik döneminde yaşanan idrar yolu enfeksiyonu kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeği Etkiler mi?

Gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi takdirde böbreklerde enfeksiyon gelişimine yol açabilir. Bu durum erken doğum ya da düşük ağırlıkta bebeklerin doğumuna neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu çok basit olsa bile, bebeğin etkilenmemesi için doktor 5-7 günlük antibiyotik tedavisi ile enfeksiyonu kontrol altına alabilir.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunmak İçin Öneriler

  • Gebelik süreci enfeksiyon gelişimini tetikleyen bir süreç olduğundan, yaşanabilecek enfeksiyonları tamamen önlemek mümkün olmayabilir. Ancak alınabilecek bazı basit tedbirlerle idrar yolu enfeksiyonundan korunma sağlanabilir. Bu süreçte alınabilecek önlemler şunlardır
  • Gün içinde su tüketimine çok dikkat edilmelidir. Günlük en az 8 bardak su içilmelidir. Su yerine tercih edilen şeker içeriği olan meyve suları enfeksiyon gelişimini tetikleyebilir, bu tür içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Gebelik süresince anne ve bebek için vitamin takviyesi oldukça önemlidir. Vitaminler vücut direncini artırarak birçok hastalığa karşı koruma sağlar.
  • Bu süreçte idrara çıkmak için çok sıkışmak beklenmemelidir. Tuvalet ihtiyacı sık sık karşılanmalı ve mesanenin tam olarak boşaldığından emin olunmalıdır.
  • Cinsel birliktelikte bulunmadan önce ve hemen sonra idrara çıkılmalıdır.
  • İdrar yolu enfeksiyonu oluşmuşsa tedavi sürecinde cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır.
  • Tuvalet ihtiyacından sonra genital bölgenin hijyeni düzgün bir şekilde yapılmalıdır.
  • Kullanılan iç çamaşırları ve pedler günde en az iki defa değiştirilmelidir.
  • Sıkı iç çamaşırı, pantolon gibi kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Aynı zamanda tercih edilen iç çamaşırları sentetik değil pamuklu olmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Keys

23 Temmuz 2024 Salı

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu yaşayan annelerden biri olarak, idrar yaparken yanma hissi ve sık idrara çıkma isteği gibi belirtilerle karşılaştım. Bu enfeksiyonun erken doğum riskini artırabileceğini öğrendiğimde çok endişelendim. Sizce bu durumda antibiyotik tedavisine hemen başlamak doğru olur mu? Ve bu tedavi bıraktığımda tekrar enfeksiyon gelişir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Keys,

Hamilelik döneminde idrar yolu enfeksiyonu yaşamak gerçekten çok rahatsız edici olabilir ve endişelerinizi anlıyorum. İdrar yolu enfeksiyonlarının erken doğum riskini artırabileceği doğrudur. Bu nedenle, bu tür enfeksiyonları ciddiye almak ve uygun tedaviyi almak önemlidir.

Antibiyotik tedavisine başlama konusunda en doğru kararı sizin doktorunuz verecektir. Genellikle doktorlar, idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için güvenli antibiyotikler reçete ederler çünkü tedavi edilmemiş bir enfeksiyonun riskleri daha büyük olabilir. Eğer doktorunuz antibiyotik tedavisi öneriyorsa, bunu takip etmek en sağlıklı seçenektir.

Antibiyotik tedavisini tamamladıktan sonra enfeksiyonun tekrar etme olasılığı vardır; bu nedenle hijyen kurallarına dikkat etmek ve bol su içmek enfeksiyon riskini azaltabilir. Ayrıca, düzenli doktor kontrolleriyle sağlığınızı izlemekte fayda var.

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenizi dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrarda Şeker Görülmesinin Nedenleri?

İdrarda Şeker Görülmesinin Nedenleri?

Güncel

Erkeklerde İdrar Yapamama Sebepleri

Erkeklerde İdrar Yapamama Sebepleri

Güncel

Gebelikte İdrarda Protein Çıkması

Gebelikte İdrarda Protein Çıkması