İdrar Deliği Nedir ve Nerededir?
12 Temmuz 2024

İdrar Deliği Nedir ve Nerededir?

İdrar Deliği (Dişi Üretra Ağzı)

İdrar deliği, klitorisin hemen alt bölümünde, iç dudakların ön kısımda birleştiği yerde bulunur ve idrarın dışarı atılmasını sağlayan üretra adlı yapının son bölümünü oluşturur.

Kadın Anatomisi

Üreme organlarını oluşturan sisteme "genital sistem" veya "üreme sistemi" denir. Üreme sistemi ve üriner sistem birbirine yakın ve iç içedir; bu nedenle ikisi birlikte "genito-üriner sistem" olarak adlandırılır. Birçok durumda, bu sistemler birbirini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir, bu yüzden birlikte değerlendirilmelidir. Hem erkek hem de kadınlarda bulunan genital sistem, dış genital sistem ve iç genital sistem olmak üzere ikiye ayrılır. Kadın dış üreme yapılarının başlıca iki fonksiyonu vardır:

  • Spermin iç genital organlara girişine izin vermek
  • İç genital organları zararlı mikroorganizmalardan korumak

Başlıca dış genital sistem organları ve fonksiyonları şunlardır:

Labia Majora:

Vulvanın sağlı sollu iki yanında simetrik olarak bulunurlar. Ter ve yağ salgılayan bezleri içerirler ve ergenlik döneminden sonra kıllarla kaplanırlar. Altındaki yağ dokusunun miktarına ve yapısal özelliklere göre kişiden kişiye farklılık gösteren bir görünümleri vardır ve yaşa veya zayıflamaya bağlı olarak küçülme veya sarkma gösterebilirler. Kadınlardaki dış dudaklar, erkeklerdeki testisleri saran torbaya (scrotum) denk gelir.

Labia Minora (İç Dudaklar):

İç veya küçük dudaklar, dış dudakların hemen iç kısmında yer alır. İdrar deliği ve vajina girişinin çevresini sararlar ve iki taraflı simetrik olarak bulunurlar. İç dudakların üzerinde kıl yoktur ve yağ dokusu içermezler. Normalde iç dudaklar küçük olduklarından dış dudaklar tarafından örtülüdür ve görünmezler, ancak bazı durumlarda normalden iri ve dışa doğru sarkık olabilirler. Bu nedenle son yıllarda "iç dudak estetiği (labioplasti) ameliyatları" popüler hale gelmiştir.

Vestibulum (Vajina Girişi):

İç dudakların devamında bulunan ve kızlık zarına kadar süren 1-2 cm'lik bölümdür. Vestibulum, ilk ilişki sırasında kızlık zarı yırtıldıktan sonra vajina ile birleşir.

Hymen (Kızlık Zarı):

Vajina girişinden 2-3 cm içeride bulunan ince, esnek ve ortasında bir veya daha çok sayıda delik içeren membranöz bir yapıdır. Genellikle ilk ilişki sırasında yırtılır veya esner ve böylelikle vajina girişi ile vajinanın birleşmesini sağlar. Kızlık zarının kalınlığı, şekli ve esnekliği kişiden kişiye değişir. Toplumdaki yanlış bir yargıya dikkat çekmek gerekir; ilk ilişkiden sonra birçok kadının kızlık zarı yırtıldığında kanama olurken, bazılarında kanama olmayabilir. Ne yazık ki, hala birçok genç kadın bu nedenle töre cinayetlerine veya önyargıya kurban gitmektedir. Bu sebeple kızlık zarının işlevinden çok sosyolojik ve hukuki önemi vardır.

Clitoris (Klitoris):

Pubis tepesinin (Mons pubis) hemen altında bulunan klitoris, erkeklerdeki penise denk gelir. Üstte ve yanlarda iç dudaklarla çevrilidir ve aslında Y şeklinde bir yapıdır. Nohut veya mercimek tanesi büyüklüğündeki klitorisin baş kısmına "glans klitoris" (klitoris başı) denir. Glans klitorisin hemen altında idrar deliği (uretral orifis), idrar deliğinin de hemen altında vajina girişi bulunur. Klitoris, cinsel ilişki sırasında sertleşebilme yeteneğine sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Uygunel

12 Temmuz 2024 Cuma

Klitorisin hemen altındaki idrar deliğinin yerini ve işlevini hiç merak ettiniz mi? Özellikle cinsel ilişki sırasında klitorisin sertleşebilme yeteneği var mı acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Uygunel,

Klitorisin hemen altındaki idrar deliği, idrarın vücuttan dışarı atıldığı yerdir ve bu bölgeye üretra denir. Üretranın birincil işlevi, idrarı mesaneden dışarı taşımaktır. Klitoris ise cinsel haz bölgesidir ve kan dolduğunda sertleşme yeteneğine sahiptir. Bu sertleşme, klitorisin sinirlerle dolu olmasından kaynaklanır ve cinsel uyarılma sırasında meydana gelir. Klitorisin bu yeteneği, cinsel hazzı arttırır ve cinsel ilişki sırasında önemli bir rol oynar.

Sevgiler,

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İdrarda Kan Pıhtısı Nedenleri

İdrarda Kan Pıhtısı Nedenleri

Güncel

İdrar Tahlilinde BACT Nedir?

İdrar Tahlilinde BACT Nedir?