İdrarda Lökosit Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

İdrarda Lökosit Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Lökosit

İdrarda lökosit bulunması genellikle tehlikeli bir durum olarak görülmez. Ancak, idrarda lökositlerin varlığı, enfeksiyon kapıldığının ya da vücudun bir hasar aldığının göstergesi olabilir. İdrarda lökosit tespit edildiğinde, enfeksiyonu temizlemek için ilaç kullanılması gerekebilir. Lökositler, vücudu bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için bağışıklık sistemiyle birlikte çalışan beyaz kan hücreleri olarak bilinmektedir. Böbrek, idrar yolu veya idrar kesesindeki hasarlar lökositlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra, vücutta yabancı madde bulunduğunda da lökosit sayısında artış olabilir. Vücut, zarar gören veya hastalıklarla savaşırken ölen lökositlerin idrarla atılması için daha fazla miktarda lökosit üretimi gerçekleştirir. Eski hücreler vücuttan idrar yoluyla atıldığından dolayı, idrarda her zaman az miktarda lökosit bulunması normal olarak görülür. Eğer fazla miktarda lökosit belirtisi varsa, bu durum bir idrar yolu enfeksiyonu habercisi olabilir.

İdrarda Lökosit Olmasının Nedenleri

  • Böbrek Enfeksiyonundan Kaynaklı İdrarda Lökosit: Böbrek enfeksiyonlarının belirti göstermesiyle, idrarda lökosit seviyesinde artış gözlemlenmektedir. Bu enfeksiyonlar genel olarak idrar yolunda başlayıp böbreğe yayılmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde böbrek enfeksiyonu görülme olasılığı daha fazladır. Cinsel ilişki sırasında bakterilerin idrar yoluna taşınması da enfeksiyona neden olabilir.
  • Hamilelikten Kaynaklı İdrarda Lökosit: Vajinadaki kirlenme sonucunda idrardaki lökosit sayısının artmasına sebep olur. Hamilelik idrarda protein sayısının da artmasına sebep olabilir. Eğer bu seviyeler sürekli olarak yüksek olursa ya da başka yan etkileri mevcutsa, hasta idrar kesesi enfeksiyonu olup olmadığını kesinleştirmek amacıyla doktora görünmelidir.
  • İdrarın Uzun Süre Tutulmasından Kaynaklı İdrarda Lökosit: İdrar kesesinin zayıflamasına ve bu sayede idrar kesesinin boşalmasının zorlaşmasına sebep olur.
  • İdrar Yolunda Tıkanıklıktan Kaynaklı İdrarda Lökosit: İdrar yolunda tıkanıklık olması da idrarda lökosit görünmesine sebep olur. Bu durum genel olarak idrarda kan görülmesiyle devam edecektir. Leğen kemiği zedelenmesi, leğen kemiği tümörü, idrar kesesi ya da böbrek taşları, idrar yolundaki yabancı maddeler ya da prostat büyümesi boşaltım sistemine zarar veren tıkanıklığa neden olabilir.

İdrarda Lökosit Belirtileri Nelerdir?

İdrarda lökosit oluşmasının belirtileri şunlardır:
  • Bulanık idrar ya da kokulu idrar,
  • Boşaltım esnasında acı veya daha sık idrara çıkılması,
  • Yüksek ateş,
  • Titreme belirtisi,
  • Böbrek iltihaplanması,
  • İdrar kesesi tümörü belirtisi,
  • İdrarda kan belirtisine rastlanması.

İdrarda Lökosit Nasıl Teşhis Edilir?

İdrardaki lökosit seviyesini kontrol etmek amacıyla çubuk testi uygulanmaktadır. Doktorunuz bizzat kontrol etmek amacıyla mikroskobik test isteyebilir. Bunun yanı sıra lökosit seviyesindeki anormal durumları görmek için de testler uygulanabilir. Evde kendinizin de yapabileceği testler mevcuttur. Bu testlerde herhangi bir anormal sonuç belirtisine rastlandığında doktorla daha ileri seviye testler için görüşmelisiniz. İdrarda yüksek miktarda lökosit bulunması ve bu belirti uzun süre devam ediyorsa, bu durum idrar kesesi ve böbreğe zarar verebilir. İdrarda lökosit seviyesinin ölçülmesi için kan testi yapılması, tedaviye ihtiyaç duyulup duyulmadığını belirlemektedir.

İdrarda Lökosit Nasıl Temizlenir?

İdrarda lökosit olmasının tedavisi değil de, idrarda lökosit olmasına neden olan enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekmektedir. Gerekli görülen tedavi, enfeksiyonun çeşidine bağlı olarak değişim gösterir. Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra enfeksiyonu temizlemek amacıyla gerekli antibiyotikleri tavsiye eder. Çok ileri aşamada gerçekleşmişse, hayati tehlikesi olan böbrek enfeksiyonunu tedavi etmek amacıyla hastaneye yatış gerekebilir. Boşaltım sistemindeki enfeksiyon tedavisinde yüksek derecede temizlik gerekmektedir. Cinsel organ ılık suyla ve yumuşak sabunla sıklıkla yıkanmalı ve sonrasında nazik bir şekilde iyice kurulanmalıdır. Enfeksiyon temizlenene kadar cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Deliği Nedir ve Nerededir?

İdrar Deliği Nedir ve Nerededir?

Çocuğun Sık İdrara Çıkmasının Nedenleri?

Çocuğun Sık İdrara Çıkmasının Nedenleri?

Erkeklerde İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Kanlı İdrar Belirtileri ve Tedavisi

Kanlı İdrar Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Mikrop Olmasının Sebepleri

İdrarda Mikrop Olmasının Sebepleri

Güncel

İdrar Tutmanın Zararları?

İdrar Tutmanın Zararları?