İdrar Yolu Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

İdrar Yolu Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Kanseri

İdrar yolu kanseri, mesanenin duvarını oluşturan dokulardan kaynaklanan ve kötü huylu olan tümörlere verilen isimdir. Erkeklerde en sık rastlanan kanser türleri arasında 4. sırada yer alırken, kadınlarda ise en fazla görülen 8. kanser türüdür. İdrar yolu kanserinin yaklaşık yüzde 90'ı, mesanenin iç yüzeyini çevreleyen transizyonel hücreli karsinomlardan kaynaklanmaktadır.

İdrar yolu kanseri, erkeklerde tüm kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10'unu oluştururken, tüm kanser türlerinin yaklaşık yüzde 4'ünü kapsamaktadır. Her yaş grubunda rastlanabilen mesane kanserinin en fazla görüldüğü yaş aralığı ise 65 ile 70 yaşları arasındadır. Bunun yanında, sanayileşmenin ardından kötü hava koşulları ve değişen yaşam şartları ile bu yaş sınırı giderek düşmektedir. Erkeklerin mesane kanserine yakalanma oranı kadınların 2-3 katı daha fazladır ve mesane kanserinin görülme sıklığı yaş ile orantılı olarak artmaktadır. Ayrıca bu sıklık, bölge ve ülkelere göre de değişiklik göstermektedir.

İdrar Yolu Kanserinin Risk Faktörleri

İdrar yolu kanserinin oluşumundaki risk faktörleri arasında en önemli olanları sigara içmek, erkek olmak ve düzensiz, sağlıksız beslenmektir. Bunun yanı sıra, genetik yatkınlık da önemli bir faktördür. Mesane kanserine karşı risk altında olan kişileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Genetik yatkınlığa sahip kişiler
  • Sigara kullanan kişiler
  • Yaşı ilerlemiş olan kişiler
  • Cinsiyeti erkek olan kişiler
  • Beyaz ırktan olan kişiler
  • Aşırı derecede yağlı ve kızarmış ürün tüketen kişiler
  • Kimyasal madde, boya, lastik ve deri sanayinde çalışan kişiler
  • Kuru temizleme, kâğıt sanayi, petrol sanayi, kozmetik sanayi, diş teknisyenliği ve gaz ile alüminyum sanayinde çalışan kişiler
  • Kronik idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişiler
  • Mesane taşı hastalığı uzun süreli olarak devam eden kişiler
  • Uzun süreli olarak sonda ve kateter takılı olan kişiler
  • Uzun süreli olarak etken maddesi fenasetin olan ağrı kesicilerden kullanan kişiler
  • Mesane bölgesine yüksek dozda ışın tedavisi uygulanan kişiler ve kimyasal tedavi uygulaması gören kişiler

İdrar Yolu Kanseri Belirtileri ve Tanısı

Mesane kanserinde en fazla rastlanan ve hastaların yaklaşık yüzde 85'inde görülen belirti, idrarda ağrı olmaksızın ve aralıklı olarak gelen pıhtılı kanamadır. Bu kanama gözle görülebilir şekilde olabileceği gibi, mikroskobik olarak görülen kanamalar da olabilmektedir. Bunun yanında, sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, idrar yaparken zorlanma gibi sorunlar da mesane kanserinde ilk evredeki hastalarda görülebilen belirtiler arasındadır. Hastalığın evresine ve yayılımına bağlı olarak hastada ağrı da olabilmektedir. Hastalığın daha ileri evresine gelindiğinde ise hastada halsizlik, yorgunluk, ani kilo kaybı, kemiklerde oluşan ağrılar, sırt ve baş bölgelerinde ağrı, kanlı balgam ve sarılık görülebilmektedir. Hastalıktan dolayı böbreğin boşaltım yollarının tıkanması halinde ise böbrek ağrısı ve üre yükselmesi görülebilmektedir.

Mesane kanserinde idrarda yapılan tetkikler önemli yer tutmakta ve tanının kesin olarak koyulabilmesini sağlamaktadır.

İdrar Yolu Kanseri Tedavi Yöntemleri

Hastaya tanı koyulmasının ardından, tümörün boyutuna ve yerleşimine göre cerrahi müdahale yapılmaktadır. Ardından, mesanede kalan tümör hücrelerinin tekrar büyüyüp hastaya zarar vermemesi açısından mesane içerisine özel tıbbi ilaçlar uygulanabilmekte ve böylece mesanede kalan tümör hücreleri yok edilebilmektedir.

Bunun yanı sıra, tümörün adale tabakalarını tutmuş olması durumunda, özellikle de hasta olan kişi genç ve genel durumu iyi olan bir kişi ise mesanenin tamamen çıkarılarak bağırsaktan mesane yapılması gerekebilmektedir. Bağırsaktan mesane yapılması buna uygun olan hastalar için en iyi yöntemdir. Diğer hastalarda ise karında idrar torbası taşınan yöntem uygulanmaktadır ve bu cerrahi yöntemler laparoskopik olarak ya da robotik olarak uygulanabilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kademran

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Mesane kanserinin genellikle 65 ila 70 yaş aralığında daha sık görüldüğünü okudum. Bu yaş aralığında olan biri olarak, belirti olarak idrarda ağrı olmaksızın kanama yaşarsam ne yapmalıyım? Ayrıca, ailemde genetik yatkınlık varsa, düzenli olarak hangi tür taramaları yaptırmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Kademran, bu yaş aralığında idrarda ağrı olmaksızın kanama gibi belirtiler yaşarsanız, derhal bir üroloji uzmanına başvurmanız önemlidir. Bu tür belirtiler mesane kanserinin habercisi olabilir ve erken teşhis tedavi şansını artırır. Ailede genetik yatkınlık varsa, düzenli olarak idrar testleri ve sistoskopi gibi taramaları yaptırmanız önerilir. Ayrıca, doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda ultrasonografi ve idrar sitolojisi gibi diğer incelemeler de yapılabilir. Sağlığınızı korumak için bu tür belirtileri ihmal etmemeniz çok önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Yolu Yanmasına Ne İyi Gelir?

İdrar Yolu Yanmasına Ne İyi Gelir?

İdrar İçmek Zararları?

İdrar İçmek Zararları?

İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Tuvaletten Sonra İdrar Damlaması

Tuvaletten Sonra İdrar Damlaması

İdrar Yolu Hastalıkları

İdrar Yolu Hastalıkları

Güncel

Erkeklerde İdrar Yapamama Sebepleri

Erkeklerde İdrar Yapamama Sebepleri