Bebeklere İdrar Torbası Nasıl Takılır?
13 Temmuz 2024

Bebeklere İdrar Torbası Nasıl Takılır?


Bebeklerde böbrek ve idrar yolları hastalıklarının araştırılması ve tanısının konulmasında idrar incelemesinin önemi büyüktür. Bu nedenle bebek hastalarda idrar incelemesi ve kültürü için uygun koşulda idrar elde edilmelidir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda uygun idrar elde etmek düşündüğümüzden de zor bir iştir.

Çocuklarda Dört Yöntemle İdrar Elde Edilir

  • İdrar torbası takarak idrar elde etme
  • Orta akım idrarını alma
  • Sonda ile idrar elde etme
  • Enjektör (Suprapubik aspirasyon) ile idrar elde etme

Bebeklerde İdrar Torbası ile Tetkikler

Genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda idrar kontrolü olmayan olgularda, özellikle de ayaktan takip edilen hastalarda ilk başvurulan yöntem idrar torbası takmaktır. Ancak idrar kültürü, idrar torbası ile elde edilen idrardan yapıldığında, dıştan bulaşan mikroplar nedeniyle sıklıkla mikrop üremektedir. Yapılan temizliğe göre idrar kültüründe doğruluk oranı %40-90 düzeyindedir. İdrarda mikrop taşımayan olgularda, idrar torbası yöntemiyle idrar alınıp, kültür yapılırsa %10-60 oranında yalancı olarak idrarda mikrop üreme gözlenir. Bu nedenle idrar torbası takma ve idrar elde etme kurallarına titizlikle uymak gerekir.

Bebeklerde İdrar Torbası Nasıl Takılır

Öncelikle idrar torbası takacak kişinin el temizliği çok önemlidir. Eller sabunla çok iyi yıkanmalıdır. Sıvı ve krem sabunlar uygun değildir. Kağıt havlu ile el iyice kurulanır. Uygunsa havada kendiliğinden kurumaya bırakmak daha uygundur. Bebeğin cildindeki yağ, krem ve pudra bulunması torbanın yapışmasını engeller. Cildin temiz ve kuru olması önemlidir. Bunun için bebek uygun yerde sırt üstü yatırılır. Steril gazlı bezler ile sabun ve su ile önce genital bölgeler ve deri kıvrımları yıkanır ve silinir. Kız çocuklarında vajen yaprakları ve kıvrımları iyice temizlenmelidir. Erkek çocuklarda önce yumurtalık üstleri, sonra penis ve sünnet derisi, sünnet derisinin iç kısım temizliği önemlidir. Sonra kız ve erkek bebekte genital bölge temizliğinden sonra makat ve çevresi aynı şekilde temizlenir. Bu temizlikte kuru banyo sabunu kullanılır. Sıvı ve krem sabunlar kalıntı bıraktığı için tercih edilmez. Bu tür temizliğin iki kez yapılması daha uygun olur. Temizlikten sonra bebeğin derisi kurulanmaz. Kendiliğinden kurumaya bırakılır.

Bebeğin temizlenmiş derisi havada kuruduktan sonra, artık torba takılabilir. İdrar torbası koruyucu kılıfından çıkartılır. Yapışkan kısmının üstündeki parça, alt kısmından tutularak, torbanın yapışkan kısmından kaldırılır. Yapıştırma öncesi derinin kuru olduğundan emin olmak gerekir. Kız bebeklerde deri kıvrımları gerilerek vajen görünür hale getirilir. İdrar torbasının yapışkan kısmı ilk olarak vajen-makat arasında başlanarak, idrar torbasının dar parçasının vajen ve makat arasına yapıştırılmaya dikkat ederek, önce burası yapıştırılır ve daha sonra da torbanın diğer kısımları aşağıdan yukarıya doğru yapıştırılır. Erkek bebekte ise tam tersi yukarıdan aşağıya doğru, çocuğun penisi torbanın içinde kalacak şekilde yapıştırılır. İlk yapıştırmadan sonra idrar torbasının yapışkan kısmı, tekrar aşağıdan yukarıya doğru deriye hafifçe bastırarak, kırışıklık oluşturmadan sıkıca yapışması sağlanır.

Bebeklerde idrar torbası takıldıktan sonra dik pozisyonda tutulmalıdır. İdrar torbası takıldıktan sonra yarım saat içinde idrar elde edilmezse torbayı daha fazla bekletmemek gerekir. Torbayı değiştirmek gereklidir. İlk torba çıkartılır. Temizlik tekrar yapılıp, kurallara uygun yeni bir torba takılır.

Son bir iki saat idrar yapılmadığı gözlemlenmiş bebek önce beslenir ve yarım saat sonra gene idrar yapmamış ise bu evrede idrar torbası takarak, idrar elde etmeye çalışılır. Bu koşulların sağlanması uygun bir şekilde idrar elde etmeyi kolaylaştırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Tahlilinde BACT Nedir?

İdrar Tahlilinde BACT Nedir?

Haber Bülteni

Güncel

Çok İdrar Yapma Sebepleri

Çok İdrar Yapma Sebepleri

Güncel

İdrar Yolları Hastalıkları ve Tedavisi

İdrar Yolları Hastalıkları ve Tedavisi