İdrarda Şeker Görülmesinin Nedenleri?
21 Haziran 2024

İdrarda Şeker Görülmesinin Nedenleri?

İdrarda Şeker (Glikoz)

İdrarda şeker, genellikle çok düşük seviyelerde bulunur veya hiç bulunmayabilir. "Glukozüri" olarak bilinen idrarda anormal şekilde yüksek miktarda şeker bulunması, genellikle yüksek kan şekeri seviyesinin bir sonucudur. Yüksek kan şekeri, çoğunlukla tedavi edilmeyen diyabetin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Normalde kan böbreklerde filtre edildiğinde, biraz şeker kalıntısı süzülen sıvıdan idrara geçebilir. Şayet kan şekeri seviyesi düşükse, bu normaldir ve vücut bu şekeri idrara salgılamadan önce bu süzülen sıvıdan tekrar absorbe eder. Kanda şeker seviyesi yüksek olduğu zaman, böbreğe giden sıvıda çok fazla şeker bulunur ve bu durumda yine şeker absorbe edilir ancak bir miktar şeker idrara geçebilir. İdrarda şeker, laboratuvarda veya evde idrar dipstik testi ile tespit edilebilir. İdrarda şeker, yüksek kan şekeri ve şeker hastalığı ile bağlantılı olduğundan, idrarınızda şeker olduğundan şüpheleniyorsanız bir doktora görünmeniz gerekir. İdrarda şeker görülmesinin sebepleri, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı, aşırı susuzluk veya açlık ve sık idrara çıkma dahil olmak üzere diyabetin diğer belirtileri eşlik edebilir.

İdrarda Şeker Diğer Belirtileri Nelerdir?

İdrarda şeker olması, çoğu zaman şeker hastalığı ile ilgili olan belirtileri de beraberinde getirir. Bazı durumlarda, idrarda şeker olması derhal tıbbi müdahale gerektirebilir. Aşırı açlık, yorgunluk, sık enfeksiyon kapma, sık sık idrara çıkma, artan susuzluk, sinirlilik, görme sorunu ya da görmede değişiklik, yaraların geç iyileşmesi, ellerde ya da ayaklarda normal olmayan karıncalanma veya diğer değişiklikler ve açıklanamayan kilo kaybı belirtileri görüldüğünde mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Bilinç bulanıklığı ve tepkisizlikte görülebilir. Göğüste ağrı ya da basınç oluşabilir. Nöbetler görülmesi durumunda hayati tehlike olacağından acilen yardım istenmelidir.

İdrarda Şeker Görülmesi Neden Olur?

İdrarda şeker, genelde prediyabet veya diyabet sebebiyle ortaya çıkar. İdrarda şeker görülmesine pek çok genel koşul neden olabilir:
  • Diyabet
  • Hiperglisemi (Yüksek kan şekeri seviyesinin olması)
  • Prediyabet (Tam diyabet tanısı kriterlerine uymayan anormal glikoz seviyesi)
İdrarda şekerin nadir görülen nedenleri ise şunlardır:
  • Benign glukozüri (İdrar içine şeker geçmesine neden olan böbreklerin süzme mekanizması ile ilgili bir sorun)
  • Böbrek nakli
  • Nefrotik sendrom
  • Gebelik
  • Çok yüksek kan şekeri düzeyleri olan diyabet için yetersiz tedavi alınması
  • Ciddi yüksek kan şekeri düzeyleri ile ilişkili kontrolsüz diyabet
Yüksek kan şekerinin bir işareti olarak idrarda şeker görülmesi, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diyabet kaynaklı veya yetersiz tedavi sonucu idrarda şeker, ciddi ve kalıcı hasara neden olabilir. Oluşabilecek diğer sorunların riskini azaltmak için tedaviyi aksatmadan devam ettirmek önemlidir.

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

İdrarda şekerin tespit edilmesi, genellikle idrar testi yoluyla gerçekleştirilir. Evde yapılan dipstik testleri, ilk aşamada bilgi sağlayabilir. Ancak kesin teşhis için laboratuvar testleri gereklidir. İdrarda şeker tespit edilmesi durumunda, altta yatan nedenin belirlenmesi için ek testler yapılabilir.

Tedavi yöntemleri, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Diyabet yönetimi, beslenme düzeninin düzenlenmesi, egzersiz ve gerekiyorsa ilaç tedavilerini içerebilir. Diyabetin kontrol altına alınması, idrarda şeker seviyelerinin de normalleşmesine yardımcı olacaktır. Gebelik gibi özel durumlarda, doktora danışarak uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İdrar Testi Neden Yapılır?

İdrar Testi Neden Yapılır?

Haber Bülteni

Güncel

İdrar Yolu Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarda Glukoz İdrarda Neden Glukoz Olur?

İdrarda Glukoz İdrarda Neden Glukoz Olur?

Güncel

Uykuda İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

Uykuda İdrar Kaçırma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Kaşıntısı Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yassı Epitel Tedavisi

İdrarda Yassı Epitel Tedavisi

Çocuklarda Sık İdrara Çıkma

Çocuklarda Sık İdrara Çıkma

Mesanede İdrar Kalması Nedenleri?

Mesanede İdrar Kalması Nedenleri?

Hamilelikte İdrar Rengi Nasıl Olur?

Hamilelikte İdrar Rengi Nasıl Olur?

İdrar Deliği Nedir ve Nerededir?

İdrar Deliği Nedir ve Nerededir?