İdrar Yollarında İltihap Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

İdrar Yollarında İltihap Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yollarında İltihap

İdrar yollarında meydana gelen iltihaplanmalar, en çok kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle birçok kadında iltihaplanma oluşması durumunda ağrı ve sıkıntılar meydana gelebilir. Çoğu zaman kendiliğinden de geçebilen idrar yollarında iltihaplanma hastalığı, bazen de ilaçla tedavi gerektirir. Sık olmamakla beraber çocuklarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. İltihaplanma, basit bir idrar tahlili ile tanısı konabilmektedir. Bu hastalığın oluşmasındaki ana faktör bakterilerdir. Vücut tarafından hemen atılabilen bakteriler, bazen vücudun savunma mekanizması zayıfladığında bu sistem bozulur ve iltihaplanma meydana gelir.

İdrar yolları denildiğinde aklımıza mesane, kanallar, böbrekler ve üretra gelir. İdrarın vücudumuzda oluşarak dışarı atılmasını sağlayan bölgelerin hepsi alt ve üst olmak üzere ikiye ayrılır. İdrar yollarında iltihaplanmaya en çok bilinen mikrop, insan dışkısında bulunan E. coli mikrobudur. Mikrobun etki ettiği bölgeye göre isimleri değişkenlik göstermektedir.

İdrar Yollarında İltihaplanmalar Üst ve Alt Olarak İkiye Ayrılır

  • Alt idrar yolu iltihaplanması: Bu iltihaplanmada hastada idrar yapma esnasında sadece yanma şikâyeti varsa, bu tür durumlarda üretraya ait bir iltihaplanmadan kaynaklanır. Bu durum tıp dilinde üretrit olarak adlandırılır. Bu tür üretrit iltihaplanmalardaki en önemli neden ise bel soğukluğu hastalığıdır. Ayrıca cinsel birliktelikten dolayı anında bulaşabilen bir mikroorganizmadan kaynaklanmaktadır.
  • Üst idrar yolu iltihaplanması: Bu tür iltihaplanmalar, tedavisi geç kalınan idrar yolu iltihaplanmalarında zaman içerisinde mesaneden yukarı doğru ilerleyerek farklı alanlara ulaşmasından ötürü meydana gelir. İltihaplanmanın böbreklere kadar uzanması ile hastalık ağırlaşır ve fark edilir. Bu türde oluşan iltihaplanmalardaki tablo piyelonefrit olarak adlandırılır. Bu türde olan hastalar için acil tedavi uygulaması gerekir. Aksi takdirde ciddi boyutlara ulaşabilir ve hastada meydana gelen yakınmaların boyutu giderek artar.

İdrar Yollarında İltihap Belirtileri Nelerdir?

  • Mide bulantısı
  • Ateş
  • Birden başlayan kusma
  • Göbek altında oluşan ağrı
  • Titreme
  • Bel ağrısı
  • İdrarda kan ve bulanık görüntü
  • Çok sık idrar yapma
  • İdrar miktarında değişkenlik

İdrar Yollarında İltihap Neden Olur?

  • Böbrek taşları
  • Mesanenin tamamen boşaltılamaması
  • Kabızlık
  • Bakteriler
  • Genital bölgedeki hijyen eksikliği

İdrar Yollarında İltihap Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu tür idrar yolları iltihaplanmalarının tanısı çok basittir. Hastaya yapılacak olan laboratuvar testleri ve alınacak idrar kültürü ile tanı konulabilir. Tanı için en önemli unsur, idrarın kirli olmamasıdır. Tedavisi için ise iltihaplanma durumlarında öncelikli olarak iltihaplanmanın nerede olduğunun anlaşılması gerekir. Daha sonra iltihaplanmanın oluştuğu bölgeye göre tedaviye başlanır. Bu tür durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu sayede hastaların %80'inde iyileşme görülür. Bazı iltihaplanma vakalarında ise idrar kültürüne göre antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastada oluşan ağrıları gidermek için hastaya ağrı kesici ve spazm çözücü ilaçlar reçete ile verilerek kullanması sağlanır. Bunun yanında hastadan günlük su tüketimini artırması, hijyene çok önem vermesi istenir. Böylelikle hasta yatarak tedavi edilmeden iltihaptan kurtarılmış olur. Bazı üst idrar yolu iltihaplanmalarında hasta yatış yaptırılarak antibiyotik tedavisi altına alınır. Özellikle sürekli nüks eden iltihaplanmalarda yapılan bir uygulamadır. Sağlıkla kalın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Abid

11 Temmuz 2024 Perşembe

Idrar yollarında iltihaplanma yaşayan biri olarak, siz de bu belirtileri yaşadınız mı? Özellikle idrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma şikayetiniz oldu mu? Bu rahatsızlığın tedavisinde antibiyotik kullanmanız gerekiyorsa, doktorunuza danıştınız mı? Özellikle üst idrar yolu iltihaplanması yaşayanların tedavi sürecinde nelere dikkat ettiğini öğrenmek isterim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Abid,

Evet, idrar yolları iltihaplanması gerçekten rahatsız edici olabilir. İdrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma belirtileri oldukça yaygındır. Bu tür şikayetlerle karşılaştığımda, mutlaka bir doktora danışmak gerektiğini düşünüyorum. Doktorunuz uygun görürse antibiyotik tedavisi başlayabilir. Ancak, antibiyotik kullanımında doktor tavsiyesi çok önemlidir çünkü yanlış veya gereksiz kullanım daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir.

Üst idrar yolu iltihaplanması yaşayanların tedavi sürecinde bol su içmeleri, kafeinli ve asitli içeceklerden kaçınmaları önerilir. Ayrıca, hijyen kurallarına dikkat etmek ve sıcak su torbası gibi yöntemlerle ağrıyı hafifletmek de faydalı olabilir. Kendi tecrübemden, doktorunuzun önerilerine harfiyen uymak en etkili yöntemdir. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?

İdrar Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Torbası Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Torbası Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Erkeklerde İdrar Yapamama Sebepleri

Erkeklerde İdrar Yapamama Sebepleri

İdrar Sondası Nedir? Neden Takılır?

İdrar Sondası Nedir? Neden Takılır?