Erkeklerde idrar kaçırma, kadınlara göre daha az sıklıkla görülen bir durumdur. Bunun başlıca nedeni, erkeklerin idrar tutma mekanizmasında daha güçlü kas yapılarının bulunması ve kadınların doğum gibi travmatik olaylar yaşamamalarıdır. Ancak, erkeklerde de çeşitli nedenlerle idrar kaçırma sorunu ortaya çıkabilir. Bu durum, yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir ve mutlaka ciddiye alınmalıdır.
Erkeklerde İdrar Kaçırmanın Nedenleri
- Prostat Ameliyatları Sonrası İdrar Kaçırma: Prostat kanseri veya iyi huylu prostat büyümesi tedavisinde uygulanan prostatın tamamen çıkarılması gibi operasyonlar sonrasında, idrar tutmayı sağlayan üretral sfinkter yapısının zarar görmesi sebebiyle idrar kaçırma meydana gelebilir. Bu durumun tedavisinde sfinkteri güçlendiren kas egzersizleri, medikal tedaviler ve cerrahi müdahale kullanılabilir. Cerrahi tedavi olarak suni üretral sfinkter takılması öne çıkar.
- İdrar Sonunda Damlama: İdrar yapmayı bitirdikten sonra, kişi ayağa kalktığında veya iç çamaşırını çektiğinde damlama şeklinde idrarın devam etmesi durumudur. Bu durum genellikle giysileri ıslatacak kadar idrar kaçağına neden olabilir ve can sıkıcı bir hal alabilir. İdrar sonrasında damlama, çoğu zaman iyi huylu prostat büyümesi ile ilişkilidir. Prostat büyümesi nedeniyle mesane çıkım tıkanıklığı oluştuğunda, prostatın idrar yoluna doğru büyüyen kısımlarını çıkarmaya yönelik operasyonlarla tıkanıklık giderilebilir. Tedaviye yanıt vermeyen hastalara, dış idrar yolunu daha etkili boşaltmaya yönelik teknikler öğretilebilir.
- Prostat Büyümesine Bağlı Mesane Çıkım Tıkanıklığı: Özellikle 50 yaş ve üzeri erkeklerde sıkça görülen prostat büyümesi, zamanında tedavi edilmediğinde mesane duvarında geri döndürülemez hasarlara yol açabilir. Bu durum, mesanenin hem depolama hem de boşaltma fonksiyonlarını yerine getirememesine sebep olabilir. Mesane aşırı aktivitesine bağlı olarak sıkışma tipi veya mesane kası zayıflığına bağlı taşma tipi idrar kaçırma meydana gelebilir.
Erkeklerde İdrar Kaçırma Tedavisi
- 40 yaşından sonra rutin yıllık ürolojik kontroller yapılmalıdır.
- Her türlü idrar yakınmasında zaman kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır.
- Mesanenin doğru kullanımı sağlanmalı, idrar uzun süre tutulmamalı ve yeterli sıvı alımına özen gösterilmelidir.
Erkeklerde idrar kaçırma, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir durumdur ve mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür. |
Prostat ameliyatından sonra idrar kaçırmaya başladım, bu durum normal mi? Hangi tedavi yöntemlerini denemeliyim?
Cevap yazİmruz, prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma durumu bazı hastalarda ortaya çıkabilen bir sorun olup, genellikle zamanla düzelir. Ancak, rahatsızlığınız devam ediyorsa, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz size pelvik taban kasları egzersizleri (Kegel egzersizleri) önerebilir. Ayrıca, ilaç tedavisi veya bazı durumlarda daha ileri cerrahi müdahaleler de gerekebilir. Tedavi yöntemleri kişisel duruma göre değişebilir, bu nedenle uzman bir hekimle görüşmeniz önemlidir. Geçmiş olsun.