İdrarda Ağır Koku Nedenleri
21 Haziran 2024

İdrarda Ağır Koku Nedenleri

İdrarda ağır koku genel olarak vücudun susuz kalması ya da idrar yolları enfeksiyonunun göstergesi olabilir. Daha ciddi problemleri engellemek amacıyla, idrardaki ağır kokunun sebebi araştırılarak bulunmalıdır. Vücudun susuz kalması ya da idrar yolları enfeksiyonu dışında vajina iltihabı, prostat, böbrek taşları, yiyecek, içecek ve vitamin destekleri, çeşitli ilaçlar, karaciğerden kaynaklanan problemler, şeker hastalığı, fenilketonüri, akçaağaç şurubu hastalığı ve hamilelik idrarın ağır kokulu olmasına sebep olarak gösterilebilir.

İdrarda Ağır Koku Neden Olur?

Vücudun Susuz Kalması
Vücudun susuz kalması idrarda ağır bir amonyak kokusuna sebep olur. Çözümü oldukça basittir ve bol su tüketmektir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar yoluna girip çoğalan bakteriler idrar yollarında enfeksiyona neden olurlar. Hijyene çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çözümü doktorunuzun önerdiği antibiyotik tedavisini uygulamak ve bol su içerek yaban mersini suyu tüketmektir.

Vajina İltihabı
Vajinal enfeksiyonlar idrarda kötü koku oluşmasına neden olur. Genel olarak nedenleri bakteriler ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. İdrarda kötü koku ile idrar yaparken ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve vajinal kaşıntıdır. Çözüm olarak doktorun önereceği antibiyotik ve mantar önleyici ilaçlardır. Çeşitli kremler kaşıntıyı yatıştırabilir; bunun için de doktorunuza danışın.

Prostat
Prostat bezleri süngerimsi yapıdadır ve yaş ilerledikçe büyürler. Prostatı olan erkekler idrar yolları enfeksiyonu ile çok sık karşılaşırlar. İdrarda ağır koku ile sık ve kesintili idrar yapma, alt karında, bel ve kasıkta ağrı hissi oluşabilir. Tedavisi ve ameliyat gerektirip gerektirmediğine doktora muayene olarak karar verilir.

Böbrek Taşları
İdrarda ağır kokunun bir başka nedeni ise böbrek taşlarıdır. İdrarın kokulu olması ile idrarın pembe ya da kanlı görünmesi ve sırta, alt ve yan karına vuran şiddetli ağrılar gösterilebilir. Çözüm olarak su tüketiminin arttırılması gerekir; bu şekilde küçük taşlar kendiliğinden düşebilir. Eğer böbrek taşları bakteriyel enfeksiyon ile aynı anda olursa, taşlar alınana kadar hastaneye yatırmak gerekebilir.

Yiyecek, İçecek ve Vitamin Destekleri
Çeşitli yiyecekler ve vitamin destekleri idrarda ağır kokuya neden olabilir. Bunların bazıları kahve, kuşkonmaz, pastırma, sucuk, B6 vitamini ve multivitamin desteğidir. Bunları kullandığınız dönemde oluşan koku geçicidir ve bu gıdaları almadığınızda oluşmaz.

İlaçlar
Antibiyotikler, penisilin gibi bazı ilaçlar idrar kokusunun ağırlaşmasına neden olur. Tedavi bittikten sonra koku da geçer.

Karaciğer Problemleri
Vücutta meydana gelen atıkların idrar ve dışkı ile atılması karaciğerin düzgün çalışmadığı durumlarda idrarın kokusunu ve kıvamını değiştirebilir. İdrar kokusunun amonyak kokusu gibi ağır olduğu durumlarda ve renginin kahverengi - yeşile döndüğü ve koyulaştığı durumlarda doktora başvurulmalıdır ve tıbbi bir müdahaleye gerek duyulur.

Şeker Hastalığı
Şeker hastalarında vücut şeker ile baş edememeye başlar ve şeker idrara karışmaya başlayarak idrarın tatlı bir kokuya sahip olmasına ve şeker sebebi ile yapışkan bir dokuya sahip olmasına neden olur. Şeker hastalığından şüphelendiğinizde mutlaka doktora görünerek sizin için özel oluşturulan bir diyet programına başlamalısınız, buna ek olarak uygulayacağınız egzersiz programı ile eğer başında iseniz hastalığı yenebilirsiniz.

Fenilketonüri
Kalıtsal ve metabolizmayı etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu hastalarda besinlerdeki fenilalanini sindirilemez; o nedenle idrarları ağır, küflü ve çürümüş fare gibi kokabilir. Çözüm olarak fenilalanin içermeyen bir beslenme programı oluşturularak uygulanır.

Hamilelik
Hamilelikte bebeğin büyümesi ve annedeki hormon değişimleri annede idrar torbası enfeksiyonuna ve vajinal akıntılara sebep olur. Doktora böyle bir durumda danışılmalıdır çünkü idrar yolları enfeksiyonu hamilelikte erken doğum sebeplerinden biridir.

Akçaağaç Şurubu Hastalığı
Bu hastalık da kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kişiler bazı protein tiplerini parçalayamazlar. Çözüm olarak uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır. Dikkat edilmediği durumlarda çok tehlikeli ve beyin hasarı hatta ölüm ile sonuçlanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nikhu

25 Nisan 2024 Perşembe

İyi günler benim bir kaç gündür idarrımda koku oluyor acaba bunun nedenleri nelerdir. Bir bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Cihat

İdrarda oluşan kokular tamamen enfeksiyonlardan kaynaklı olmaktadır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek yolları enfeksiyonları bu durumun en büyük nedenlerinden biridir. Bunun yanında bazen de bu kokular antibiyotik kullanımından kaynaklanmaktadır. Eğer kokunun yanında yanma ve ağrı gibi durumlar görülür ise kesinlikle doktor kontrolü gerekli olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

İdrar Yolu Hastalıkları

İdrar Yolu Hastalıkları

Bebeklerde İdrar Rengi

Bebeklerde İdrar Rengi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Yolu Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu Tıkanması Belirtileri ve Tedavisi

Çoçuklarda İdrar Kaçırması Belirtileri ve Tedavisi

Çoçuklarda İdrar Kaçırması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Yolu İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

İdrara Sık Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

İdrara Sık Çıkma Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Sıklığı Diğer Nedenleri

İdrar Sıklığı Diğer Nedenleri

Güncel

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Eritrositlerin Görevi

Eritrositlerin Görevi