İdrar Retansiyonu Belirtileri ve Tedavisi
15 Temmuz 2024

İdrar Retansiyonu Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Retansiyonu:

İdrar retansiyonu, mesanenin dolu olmasına rağmen kişinin idrarını yapamaması ya da dışarı atamaması durumudur. Bu durum, acil müdahale gerektiren tıbbi bir sorun olup, genel olarak dört ana kategoriye ayrılmaktadır: akut ve kronik idrar retansiyonu ile komplet ve inkomplet retansiyon.

İdrar Retansiyonuna Sebep Olabilecek Etkenler:

  • Nörolojik patolojiler
  • Mesane boynu darlığı
  • Mesane kanseri
  • Mesanede taş ya da pıhtı birikmesi
  • Benign prostat hiperplazisi
  • Prostat kanseri
  • Üretra darlığı
  • Üretra taşları ve tümörleri
  • Bazı ilaçlar
  • Pelvis organlarının hastalıkları

İdrar retansiyonu, kadınlardan daha çok erkeklerde görülmektedir. Acil servisteki doktorların bu rahatsızlığı doğru teşhis etmeleri ve ardından nedene bağlı olarak uygun tedaviyi uygulamaları önem arz etmektedir. İdrar retansiyonu olan kişinin acil olarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, sonda ya da suprapubik kateter ile mesanenin boşaltılması sağlanmalı, ardından da hastalığın hangi sebepten kaynaklandığı bulunarak asıl tedaviye başlanmalıdır.

İdrar retansiyonu olan hastalar genellikle ameliyat olduktan 12 saat sonra idrarlarını yapabilmektedirler. İdrar retansiyonu, perianal, rektal ve pelvik ameliyatlardan sonra ya da spinal anestezi sonrası görülmektedir. Bu durumdaki hastalara tedavi uygulanırken, ameliyattan sonra geçen 12 saat içinde idrar yapamayan hastalara en küçük sonda seçilerek, idrar sondası takılmaktadır. Ayrıca, iki kezden fazla idrar retansiyonu geçiren hastalara foley sondası yerleştirilmektedir ve bu sonda en az 2-7 gün arasında tutulmaktadır. Sondanın üretral yoldan takılamaması durumunda ise hastaya suprapubik sistofiks kateter uygulanmaktadır.

Uriner Enfeksiyon ve İdrar Retansiyonu:

Uriner enfeksiyonda, idrar yolunun önceden kontaminasyonu, üriner retansiyon ve aletlerle yapılan işlemler üriner sistem enfeksiyonu için risk oluşturmaktadır. Hastalarda genellikle idrar sondasının çıkarılmasından sonra geçen 48 saat içinde dizüri ve ateş görülmektedir. Piyelonefritte ise, yüksek ateş ve lomber bölgeye ağrı vurması ile subileus belirtileri gözlemlenmektedir.

Uriner enfeksiyonun tanısı kültür ve idrar tahlili ile konulmaktadır. Ayrıca, hastanın ameliyat edilmesinden önce üriner sistem kontaminasyonunun önlenmesi ve enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekmektedir. İdrar retansiyonu sorununun çözülmesi için temizliğe son derece dikkat edilerek tamamen steril bir ortamda sonda takılması işlemi gerçekleştirilmelidir. Son olarak, hastaya uygun antibiyotik verilmesi ve daha fazla sıvı almasının sağlanması ile tedavi yapılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aynşems

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Peki, ameliyattan sonra 12 saat içinde idrar yapamayan bir hastaya en küçük sondayı neden takmak zorundaydım? Bu hastalık benim yaşadığım bir sorun olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Aynşems, ameliyattan sonra idrar yapamama durumu genellikle anestezi, cerrahi müdahalenin kendisi veya ameliyat sonrası ağrı kesici ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Bu durumda, mesanede idrar birikmesi ve bunun yarattığı baskı, hastanın konforu ve sağlığı açısından bir sorun oluşturabilir. Bu nedenle, en küçük sondayı takmak bu tür sorunların önüne geçmek için gereklidir. Eğer bu durumu sık sık yaşıyorsanız, bir doktora danışarak altta yatan başka bir sağlık sorunu olup olmadığını öğrenmeniz yararlı olabilir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrar Kaçırma Egzersizleri (Kegel) Nelerdir?

İdrar Kaçırma Egzersizleri (Kegel) Nelerdir?

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

İlişki Sonrası İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İlişki Sonrası İdrarda Yanma Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Hemoglobin Neden Oluşur?

İdrarda Hemoglobin Neden Oluşur?

Güncel

Gebelikte İdrar Rengi Nasıl Olur?

Gebelikte İdrar Rengi Nasıl Olur?

Güncel

İdrar Tutamama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tutamama Belirtileri ve Tedavisi