Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bayanlarda sıkça görülen idrar yolu enfeksiyonu, bireylerin günlük yaşamında çeşitli aksaklıklara yol açan ve tedavi edilene kadar birçok problem yaşanmasına neden olan bir hastalıktır. Bazen kendiliğinden iyileşme sağlanırken, bazen belirtiler nedeniyle doktordan yardım alınması gerekebilir. Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu, erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Bu durumun başlıca nedeni, kadınlarda idrarı dışarı taşıyan kanalların mesaneye daha yakın olmasıdır. İdrar yolunda bulunan bakterilerin mesaneye ulaşması kadınlarda daha kolay olduğu için idrar yolu enfeksiyonu daha sık görülmektedir.

Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

  • Halsizlik ve ateş yükselmesi
  • Ateşle birlikte titreme ve üşüme
  • Mide bulantısı ve yemek kokularına karşı duyarlılık
  • Bel ağrıları
  • İdrar renginin bulanık olması veya içinde kan görülmesi
  • Göbeğin alt kısımlarında ağrılar
  • İdrar miktarında belirgin değişiklik
  • Sık sık idrara çıkma ve idrar sırasında yanma hissi

Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri

  • Sindirim Sistemindeki Bakteriler: Kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının en belirgin nedenlerinden biri sindirim sisteminde bulunan bakterilerdir. Bu bakteriler, idrarı dışarı atmakla görevli üretraya ulaştığında enfeksiyon oluşur.
  • Böbrek Taşları: Böbrek taşları, idrar yolunun tıkanmasına ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Böbrekte bulunan taşlar, bakterilerin çoğalacağı bir alan yaratır.
  • Kabızlık: Kabızlık, enfeksiyon oluşumunu tetikleyen bir durumdur. Düzenli tuvalete çıkmak ve idrarı dışarı atmak enfeksiyon oluşumunu engeller. Ancak kabızlık, tuvalete çıkma zamanlarının aksamasına neden olabilir ve bu durum kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunu kolaylaştırır.
  • Mesanenin Tamamen Boşalmaması: İdrar yaparken mesanenin tamamen boşalmaması veya idrarın fazlasıyla tutulması, enfeksiyona yol açan bakterilerin artmasına neden olur.
  • Genital Hijyen Eksikliği: Tuvalet temizliğine yeterince özen göstermemek, idrar yolu enfeksiyonunu artırır. Genital temizlik, idrar yolu enfeksiyonlarının yanı sıra birçok hastalığın oluşma riskini azaltır. Kullanılan pedlerin sık değiştirilmesi, genital temizlik için gerekli temizleyicilerin kullanılması ve pamuklu iç çamaşırı giymek, idrar yolu enfeksiyonunu ve diğer hastalıkları engeller.

Bayanlarda İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Bayanlarda oluşan idrar yolu enfeksiyonunda genellikle antibiyotik kullanılır. Doktorun uygun gördüğü antibiyotik ilaçlarla hastaların %80'inde iyileşme sağlanır. Bazı hastalarda kültür yapmadan veya kültür sonucuna göre kişiye özel farklı antibiyotikler uygun görülebilir. Vücutta idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle oluşan ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar da reçete edilebilir. Ayrıca, hastalara bol sıvı tüketmeleri önerilerek mekanik hijyen sağlanmaya çalışılır. Ancak hastalık çok ilerlemişse ve üst idrar yolu enfeksiyonu oluşmuşsa, hasta hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi alır. Kasıkta oluşan ağrıyı hafifletmek için sıcak su torbası da kullanılabilir. Ağrılı idrarın daha kolay dışarı atılmasına yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İdrarda Eritrosit Yüksekliği Nedir ve Kaç Olmalıdır?

İdrarda Eritrosit Yüksekliği Nedir ve Kaç Olmalıdır?

İdrarda Protein Çıkması İdrarda Geçici Protein Yüksekliği

İdrarda Protein Çıkması İdrarda Geçici Protein Yüksekliği

Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma

Erkeklerde İdrar Yaparken Yanma

İdrar Torbası Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Torbası Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

İdrarda Epitel Tedavisi

İdrarda Epitel Tedavisi

Güncel

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Güncel

İdrar Damlaması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Damlaması Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

İdrarın Cilde Faydaları Var mıdır?

İdrarın Cilde Faydaları Var mıdır?