İdrar Tutmanın Zararlarıİdrar tutma, oldukça zararlı bir alışkanlıktır. Erişkin sağlıklı bir kişi günde yaklaşık 2-2,5 litre su içmelidir. Erişkin sağlıklı bir kişinin mesanesi yaklaşık 0,5 litre idrar alabilir. Bu nedenle günde en az 2 kez idrar boşaltılmalıdır. Mesanede idrarın beklemesi halinde, idrar tutma öncelikle böbreklere zarar verecektir. Mesaneden geriye kaçan idrar böbreklerde hasara neden olur. Vücutta biriken zararlı atıklar idrarla atılmak zorundadır. Mesanede biriken idrar, önce idrar torbasına, ardından idrar torbasıyla böbreklerin birleşmesini sağlayan borulara, oradan da böbreklere baskı yaparak mikroplarla buluşup böbrek yetmezliğine kadar giden sağlık sorunlarına yol açabilir. İdrar torbası dolduğunda, idrarın boşaltılmaması halinde idrar torbası gerginleşir ve kas yapısında zayıflama meydana gelir. Bu yüzden idrar tutma kötü bir alışkanlıktır. Özellikle kız çocuklarında idrar tutma, sıkıştırma, idrarı bekletme, tuvalete gitmekten sakınma, yapılan hareketlerle idrarı geri itme gibi davranışlar görülür. Yaşı küçük çocuklarda da idrarı tutma alışkanlık haline gelebilir. İdrar mesaneden geriye kaçarsa böbreklere giderse, böbreklerde zarara neden olur. İdrar tutma sorunu bulunan kişilerde sistit adı verilen idrar torbası enfeksiyonu daha sık görülür. İdrar Tutmanın Zararları Nelerdir?
İdrar Tutmanın Uzun Dönemdeki ZararlarıUzun süre idrar tutma alışkanlığını devam ettiren kişilerde mesanenin genişlemesiyle yapısal bozukluklar olmaya başlar. Bu yüzden de mesane, kendi temel görevini sağlıklı bir şekilde yapamaz duruma gelir. Yani idrar boşaltma işleminde mesane, içerideki idrarı tamamen boşaltamaz duruma gelir. Kişi idrarını yapmış olsa da mesanede biraz idrar kalır. İdrarın bu şekilde mesanede beklemesi enfeksiyon oluşmasına uygun zemin hazırlar. Ayrıca idrar böbreklere kaçar. Bunun sonucunda böbreklerde çeşitli hasarlar oluşur ve kişide böbrek yetmezliği gelişir. Bu şekilde böbrek kaybı olur ve kişinin böbrek nakli olması gerekebilir. |
Gerçekten de idrar tutmanın böbrek yetmezliğine neden olabileceği doğru mu? Mesanede kalan idrarın böbreklere geri kaçması nasıl bir etki yaratıyor? Özellikle çocuklarda bu alışkanlık nasıl engellenebilir?
Cevap yazEla Gül Hanım, idrarı uzun süre tutmak, mesane ve böbrek sağlığı açısından ciddi sorunlara yol açabilir. Mesanede kalan idrar, enfeksiyon riskini arttırabilir ve bu enfeksiyonlar böbreklere yayılabilir. Bu durum, böbrek hasarına ve uzun vadede böbrek yetmezliğine neden olabilir. Çocuklarda bu alışkanlığı engellemek için, tuvalet eğitimi erken yaşta başlamalı ve çocukların idrarlarını tutmamaları konusunda bilgilendirilmeleri önemlidir. Ayrıca, çocukların belirli aralıklarla tuvalete gitmeleri teşvik edilmelidir.